WOZ bezwaar Aduard

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kan men verschillende heffingen opleggen Zoals de jaarlijkse OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Aduard? Hieronder kan je aan de slag met handige info over de regelgeving.

 • De gemeente Westerkwartier beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van het woonhuis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • We raden altijd aan om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Aduard 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de volgende tabel bieden we een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Aduard (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal kun je ook verder lezen over WOZ-krediet.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9831
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,1516%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€825
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Aduard.

Stel: je woont in een koophuis in de gemeente Westerkwartier. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €248.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €248.000 x 0,1516% = €376.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Aduard? Je kunt dan bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In ons handige stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Aduard uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beschikbare taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Aduard. Waarschijnlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk ligt ten grondslag aan de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Onderzoek verkoopprijs

  Beoordeel of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Ga na of deze gebouwen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit komt doorgaans doordat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een alternatieve taxatie. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het oneens? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Op die website kun je elke woning opzoeken. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatierapport is te vinden hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. Hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0005,7%
2019€211.000
2018
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Westerkwartier.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-aduard-9831

Woningtaxatie in Aduard

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Aduard kan je nog sterker maken met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Aduard ligt rond de €210. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Lokale taxateurs vergelijken
In deze tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Aduard die jouw kunnen ondersteunen bij een officieel taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Lettelbert, Lucaswolde, Niekerk, Oldekerk en Enumatil.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door feiten zoals: oppervlakte, bouwjaar, bijgebouwen, onderhoudsniveau, ligging, grootte en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat is de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Aduard. In die rapportage staan de ingeschatte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). In dit document vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1516% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Aduard. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €337.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt gecalculeerd a.d.h.v. modelmatige waardebepaling. Er wordt ingezoomd op thema’s zoals: de ligging van het huis, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.westerkwartier.nl). In het document staan alle gebruikte onderdelen zoals; bouwjaar, adresgegevens, bijgebouwen, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand. In het taxatieverslag bekijk je ook verkooptransacties van vergelijkbare huizen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Aduard?
Je dient bezwaar te maken binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en vergelijk of de aangehaalde huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente inclusief onderbouwing. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je vermoedt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde lager wordt ingeschat. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Niet vergeten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je goed nadenken. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Aduard kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie