WOZ bezwaar Ezinge

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals met name de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Ezinge? Op dit portaal geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Westerkwartier calculeert jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is zeer belangrijk hier elk jaar goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar aantekenen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Ezinge 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de tabel hieronder bekijk je een overview van de verschillende woonlasten in Ezinge van een meerpersoonshuishouden. Tevens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9891
Netnummer0594 (+31594)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,1516%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€825
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Ezinge.

Stel: je woont in een koophuis in de gemeente Westerkwartier. De WOZ-waarde ligt op €271.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €271.000 x 0,1516% = €411.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis WOZ-check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Ezinge? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het volgende stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Ezinge aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beknopte taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Ezinge. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Het document is de basis van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling marktwaarde

  Controleer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een alternatieve taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Hier kun je elke woning opzoeken. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatierapport vind je meer details over hoe deze waarde zijn afgeleid. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de onderstaande lijst is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0005,7%
2019€211.000
2018
2017
2016
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Westerkwartier.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-ezinge-9891

Woningtaxatie in Ezinge

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Ezinge kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans om gelijk te krijgen. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Ezinge ligt zo rond de €230. Wordt jij in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Lokale taxateur zoeken
In het onderstaande overzicht vergelijk je taxateurs en makelaars in Ezinge die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Saaksum, Lauwerzijl, Niehove, Oldehove en Den Ham.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een object op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderwerpen zoals: ligging, onderhoudsniveau, bijgebouwen, grootte, bouwjaar, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Ezinge. Op dit aanslagbiljet vind je de actuele woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (rond februari). Daar tref je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1516% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ezinge. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €337.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt gecalculeerd op basis van objectieve criteria. Hiervoor gebruiken ze onderdelen zoals: ligging, oppervlakte van het perceel, het soort woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn dichtbij jouw woning. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je bekijken bij de gemeente (www.westerkwartier.nl). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; kadastrale gegevens, type object, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bouwjaar. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens verkooptransacties van vergelijkbare huizen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Ezinge?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en beoordeel of de getoonde woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Belangrijk: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Ezinge zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie