WOZ bezwaar Berkelland

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een geschatte marktprijs van een woning. Middels deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals met name de OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Berkelland? Op wozwaardespecialist.nl vertellen we je precies de te nemen stappen.

 • De gemeente Berkelland maakt elk jaar een schatting van de waarde van jouw woning.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is essentieel om de aanslag kritisch te bekijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar aantekenen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Berkelland 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de bijgaande tabel verstrekken we een indicatie van de verschillende woonlasten in Berkelland op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal bekijk je ook informatie over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieGelderland
GemeenteBerkelland
Postcode7161
Netnummer0545 (+31545)
Gemiddelde WOZ-waarde€246.000
OZB-tarief woningen0,1051%
Gemiddeld betaalde OZB€258
Rioolheffing€361
Afvalstoffenheffing€188
Totale woonlasten€806
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Berkelland.

Stel je voor: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Berkelland. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €240.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 240.000 x 0,1051% = €252.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Berkelland? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In ons handige stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Berkelland werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Berkelland. Meestal heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Beoordeling marktwaarde

  Beoordeel of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit kan zijn omdat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een onderbouwd taxatierapport. Hiervoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Op dit platform kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gewoon inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het schema hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€246.0007,0%
2019€230.0007,0%
2018€215.0005,9%
2017€203.0002,5%
2016€198.000-0,5%
2015€199.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Berkelland.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-berkelland-7161

Woningtaxatie in Berkelland

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Berkelland komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Berkelland bedraagt circa €260. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs vergelijken
In de onderstaande lijst vergelijk je taxateurs en makelaars in Berkelland die jou kunnen voorzien van een officieel taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Oost Gelre, Aalten, Winterswijk, Oude IJsselstreek en Montferland.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. kenmerken als: grootte, type woning, bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, ligging en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Berkelland. In deze aanslag check je de actuele woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je gebruikt ze ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je vindt daarin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1051% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Berkelland. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €258.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde komt tot stand met behulp van een speciaal model. Zo wordt er gekeken naar feiten als: waar staat de woning, grondoppervlakte, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.gemeenteberkelland.nl). In dit document zijn diverse zaken opgenomen zoals: adresgegevens, bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopprijzen van soortgelijke woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Berkelland?
Je dient bezwaar te maken in een termijn van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Neem het taxatieverslag goed door en vergelijk of de aangehaalde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar aantekenen. Dit kan ervoor zorgen dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Goed om te weten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan spelen er meer belangen. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Berkelland kan de verkoopkansen verkleinen.

 • WOZ bezwaar Ruurlo
 • WOZ bezwaar Borculo
 • WOZ bezwaar Haarlo
 • WOZ bezwaar Gelselaar
 • WOZ bezwaar Eibergen
 • WOZ bezwaar Beltrum
 • WOZ bezwaar Rekken
 • WOZ bezwaar Neede
 • WOZ bezwaar Rietmolen
 • Plaats een reactie