WOZ bezwaar Saaksum

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in het eerste kwartaal van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ bedoelen we een verwachte marktwaarde van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de standaard OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Saaksum? Hier vertellen we je precies de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Westerkwartier beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk hier scherp op te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Saaksum 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? Hieronder verschaffen we een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Saaksum op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina kun je ook verder lezen over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9886
Netnummer0594 (+31594)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,1516%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€825
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Saaksum.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Westerkwartier. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €270.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €270.000 x 0,1516% = €409.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Saaksum? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In onderstaande stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Saaksum nu precies werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht de beschikking af

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het zogenaamde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Saaksum. Vermoedelijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze documentatie ligt ten grondslag aan de WOZ-waarde.

 3. Evalueer marktprijs

  Evalueer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Ga na of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze groter zijn of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een professionele woningtaxatie. Hiervoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. In sommige gevallen kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het opgestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. Hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0005,7%
2019€211.000
2018
2017
2016
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Westerkwartier.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-saaksum-9886

Woningtaxatie in Saaksum

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Saaksum komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Saaksum bedraagt circa €205. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (tot een max. van €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In het schema hieronder check je taxateurs en makelaars in Saaksum die jouw kunnen ondersteunen bij een vakkundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Lauwerzijl, Niehove, Oldehove, Den Ham en Kommerzijl.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. aspecten als: grootte, bijgebouwen, bouwjaar, ligging, onderhoudsniveau, type woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat is een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Saaksum. In dit document lees je de verwachte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij zelf een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (rond februari). Je treft hierin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1516% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Saaksum. Een gemiddelde woning betaalt €337.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt gecalculeerd met behulp van verschillende objectkenmerken. De gemeente verwerkt onderdelen als: plek van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je downloaden via het belastingloket van de gemeente (www.westerkwartier.nl). In dit document vermelden ze relevante details zoals: oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, type object, grootte van het pand, bouwjaar, bijgebouwen. In het taxatieverslag tref je daarbij ook marktprijzen van vergelijkbare huizen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Saaksum?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een termijn van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en vergelijk of de vergelijkbare huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Belangrijk: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Huizenzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Saaksum kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie