WOZ bezwaar Briltil

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in de eerste 3 maanden van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ bedoelen we een verwachte marktwaarde van een woning. Middels deze woningwaarde allerlei belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Briltil? Op deze pagina praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Westerkwartier beoordeelt elk jaar opnieuw de verkoopprijs van een huis.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Briltil 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? Hieronder verschaffen we een samenvatting van de recente woonlasten in Briltil (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina lees je ook meer informatie over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9805
Netnummer0594 (+31594)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,1516%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€825
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Briltil.

Rekenvoorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Westerkwartier. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €242.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €242.000 x 0,1516% = €367.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Briltil? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het praktisch stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Briltil aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Briltil. Waarschijnlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit stuk bevat kenmerken die van belang zijn voor de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Check woningprijs

  Weeg af of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Een reden kan zijn dat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Begin met bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een professionele woningtaxatie. Daarvoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het gestandaardiseerde taxatierapport vind je meer details over hoe de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0005,7%
2019€211.000
2018
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Westerkwartier.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-briltil-9805

Woningtaxatie in Briltil

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Briltil kan je extra kracht bijzetten met een erkend taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Briltil bedraagt circa €205. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Briltil die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Noordhorn, Garmerwolde, Thesinge, Sint Annen en Woltersum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. factoren als: type woning, oppervlakte, grootte, bijgebouwen, bouwjaar, ligging en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Briltil. In die rapportage staan de vastgestelde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Ben jij de bezitter dan een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Op het aanslagbiljet vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1516% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Briltil. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €337.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde komt tot stand met behulp van kadastrale data. Er wordt ingezoomd op feiten zoals: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte, onderhoudstoestand en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de nabije omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.westerkwartier.nl). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: kadastrale gegevens, adresgegevens, bijgebouwen, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, type object. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van transactiecijfers van nabije woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Briltil?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en evalueer of de aangehaalde huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kan je hiertegen bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde wordt verminderd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Aandachtspunt: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Briltil kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie