WOZ bezwaar Den Horn

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ bedoelen we een prijsverwachting van de waarde van een huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Den Horn? Hier geven we inzicht in de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Westerkwartier begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • A.d.h.v. de huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is dus slim om hier goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Den Horn 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het overzicht hieronder tref je een kostenraming van de recente woonlasten in Den Horn op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kun je ook verder lezen over Waardering onroerende zaken.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9832
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,1516%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€825
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Den Horn.

Rekenvoorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Westerkwartier. De WOZ-waarde bedraagt op €249.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €249.000 x 0,1516% = €377.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Den Horn? Je kunt een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Den Horn nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het eenvoudige taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Den Horn. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze documentatie ligt ten grondslag aan de geregistreerde woningwaarde.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Beoordeel of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Onder andere doordat ze gerenoveerd zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Indienen van het bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Kom met overtuigend bewijs zoals een taxatierapport. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze bekijk je eenvoudig via wozwaardeloket.nl. Op die website zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je treft hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de volgende tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0005,7%
2019€211.000
2018
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Westerkwartier.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-den-horn-9832

Woningtaxatie in Den Horn

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Den Horn kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Den Horn ligt zo rond de €240. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Lokale taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Den Horn die je mogelijk kunnen helpen met een taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Aduard, Lettelbert, Lucaswolde, Niekerk en Oldekerk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door kenmerken zoals: bijgebouwen, oppervlakte, ligging, grootte, bouwjaar, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Den Horn. Op dit aanslagbiljet check je de verwachte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij een woning of stuk grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In deze aanslag staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1516% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Den Horn. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €337.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt gecalculeerd aan de hand van verschillende objectkenmerken. Ze onderzoeken factoren als: waar het huis gelegen is, woonoppervlakte, onderhoudsstaat en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de regio. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.westerkwartier.nl). In het rapport beschrijven ze actuele gegeven als: adresgegevens, bijgebouwen, kadastrale gegevens, bouwjaar, type object, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook transactiecijfers van andere vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Den Horn?
Een bezwaarschrift indienen moet in een termijn van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en analyseer of deze huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let goed op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Den Horn zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie