WOZ bezwaar Marum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je in januari, februari of maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de standaard OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Marum? Op dit portaal vind je uitgebreide informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Westerkwartier beoordeelt elk jaar opnieuw de verkoopprijs van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • We raden altijd aan om dit goed in de gaten te houden zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Marum 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel geven we duidelijke info over de recente woonlasten in Marum (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kun je ook verder lezen over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9363
Netnummer0594 (+31594)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,1516%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€825
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Marum.

Calculatie: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Westerkwartier. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €263.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €263.000 x 0,1516% = €399.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Marum? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Marum werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gebruikte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Marum. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie ligt ten grondslag aan de WOZ-waarde.

 3. Check marktwaarde

  Ga naar of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat kan voorkomen doordat ze een beter uitzicht hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Maak bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een recent taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via wozwaardeloket.nl. Op die website kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag van de overheid kun je vinden op welke manier de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. Hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0005,7%
2019€211.000
2018
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Westerkwartier.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-marum-9363

Woningtaxatie in Marum

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Marum kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een uitstekend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Marum ligt zo rond de €190. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Een taxateur in de regio zoeken
Hieronder check je taxateurs en makelaars in Marum die jou kunnen ondersteunen met een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Boerakker, Tolbert, Midwolde, Nietap en Een-West.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderwerpen als: grootte, oppervlakte, bijgebouwen, onderhoudsniveau, ligging, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Marum. In deze gemeentelijke beschikking check je de verwachte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Ben jij de bezitter dan een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daarin staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1516% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Marum. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €337.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt vastgesteld d.m.v. modelmatige waardebepaling. Ze onderzoeken aspecten zoals: ligging van het perceel, oppervlakte van het perceel, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Op het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.westerkwartier.nl). In het rapport beschrijven ze actuele gegeven als: bouwjaar, bijgebouwen, kadastrale gegevens, adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook prijzen van vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Marum?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Informeer naar het actuele taxatieverslag en check of de vergelijkbare woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je denkt dat de WOZ niet klopt dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Belangrijk: wil je jouw woning te koop zetten? Dan spelen er meer belangen. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Marum zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie