WOZ bezwaar Grootegast

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ betekent: een geschatte marktprijs van een woning. Middels deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait voor de IB. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Grootegast? Hieronder kan je aan de slag met handige info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Westerkwartier beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Je doet er goed aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Grootegast 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst bieden we verschillende gegevens van de recente woonlasten in Grootegast (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op deze website kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde vragen.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9861
Netnummer0594 (+31594)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,1516%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€825
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Grootegast.

Calculatie: je hebt een eigen woning in de gemeente Westerkwartier. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €257.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €257.000 x 0,1516% = €390.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis WOZ-check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Grootegast? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In onderstaande stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Grootegast ingediend kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag openen

  Het beschikbare taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Grootegast. Vermoedelijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze verslaglegging dient als onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Controle woningwaarde

  Controleer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Ga na of deze woonobjecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Een reden kan zijn dat ze gerenoveerd zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Kom met overtuigend bewijs zoals een alternatieve taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. In sommige gevallen bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit opvragen via wozwaardeloket.nl. Op die website vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport kun je vinden op welke manier deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In deze tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0005,7%
2019€211.000
2018
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Westerkwartier.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-grootegast-9861

Woningtaxatie in Grootegast

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Grootegast kan je goed onderbouwen met een taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Grootegast is ongeveer €200. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de bijgaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Grootegast die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Munnekezijl, Warfstermolen, Burum, Visvliet en Pieterzijl.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door factoren als: type woning, ligging, onderhoudsniveau, oppervlakte, bijgebouwen, grootte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Grootegast. In deze documenten vind je de geregistreerde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (gereed in februari). In dit document vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1516% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Grootegast. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €337.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt opgesteld door middel van modelmatige waardebepaling. Zo wordt er gekeken naar zaken zoals: ligging van het perceel, de oppervlakte, bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Op het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je opvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.westerkwartier.nl). In het rapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: bijgebouwen, kadastrale gegevens, grootte van het pand, type object, adresgegevens, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook verkooptransacties van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Grootegast?
Een bezwaarschrift indienen moet in een termijn van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en analyseer of de referentie huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Let goed op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Potentiële kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Grootegast kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie