WOZ bezwaar Heelsum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van jouw woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Heelsum? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Renkum calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is essentieel om de aanslag kritisch te bekijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar aantekenen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Heelsum 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de bijgaande tabel bekijk je een indicatie van de verschillende woonlasten in Heelsum waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze website is er meer info te vinden over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieGelderland
GemeenteRenkum
Postcode6866
Netnummer0317 (+31317)
Gemiddelde WOZ-waarde€296.000
OZB-tarief woningen0,1139%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€327
Afvalstoffenheffing€293
Totale woonlasten€956
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Heelsum.

Rekenvoorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Renkum. De WOZ-waarde bedraagt op €243.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €243.000 x 0,1139% = €277.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Heelsum? Je kunt dan bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In onderstaande stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Heelsum precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het eenvoudige taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Heelsum. Doorgaans is een DigiD account vereist. Het document is de basis van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Controle marktwaarde

  Ga naar of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een professionele woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Hier vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag van de overheid wordt meer precies omschreven hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de bijgaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€296.0006,1%
2019€279.0007,3%
2018€260.0004,8%
2017€248.0001,6%
2016€244.000-1,6%
2015€248.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Renkum.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-heelsum-6866

Woningtaxatie in Heelsum

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Heelsum kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Heelsum is ongeveer €240. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (tot een max. van €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Heelsum die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Doorwerth, Oosterbeek, Huissen, De Klomp en Ederveen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten zoals: grootte, onderhoudsniveau, ligging, type woning, bijgebouwen, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Heelsum. In deze aanslag lees je een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Bezit jij een woning? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1139% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Heelsum. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €337.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt door de gemeente berekend op basis van modelmatige waardebepaling. Hiervoor gebruiken ze onderwerpen als: ligging van het perceel, oppervlakte van het perceel, type woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien via het online loket van de gemeente (www.renkum.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: adresgegevens, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bijgebouwen, type object, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkooptransacties van vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Heelsum?
Het indienen van het bezwaar moet in een periode van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en ga na of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de waarde bijstelt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Heelsum zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie