WOZ bezwaar Kornhorn

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een prijsverwachting van de waarde van een huis. Aan de hand van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de standaard OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Kornhorn? Op wozwaardespecialist.nl kan je aan de slag met handige info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Westerkwartier beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van onroerende zaken.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • We raden altijd aan om dit goed in de gaten te houden zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar aantekenen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Kornhorn 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de onderstaande tabel bieden we een overzicht met de actuele woonlasten in Kornhorn van een meerpersoonshuishouden. Tevens lees je ook meer informatie over WOZ-kredieten.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9864
Netnummer0594 (+31594)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,1516%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€825
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Kornhorn.

Rekenvoorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Westerkwartier. De WOZ-waarde bedraagt op €260.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €260.000 x 0,1516% = €394.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Kornhorn? Je kunt dan bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In onderstaande stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Kornhorn werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je aan het begin van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beknopte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Kornhorn. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie ligt ten grondslag aan de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek woningprijs

  Bekijk of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar referentiewoningen. Controleer of deze woningen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat kan voorkomen doordat ze groter zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Indienen van het bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een compleet taxatierapport. Voor het gemak adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te reageren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via wozwaardeloket.nl. Daar vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je ziet hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatierapport wordt uitgelegd hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0005,7%
2019€211.000
2018
2017
2016
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Westerkwartier.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-kornhorn-9864

Woningtaxatie in Kornhorn

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Kornhorn kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Kornhorn ligt rond de €280. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Vind een taxateur in de buurt
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Kornhorn die je mogelijk kunnen helpen met een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Doezum, Sebaldeburen, Grootegast, Munnekezijl en Warfstermolen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van factoren zoals: type woning, oppervlakte, bouwjaar, grootte, ligging, bijgebouwen en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat is een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Kornhorn. In die rapportage check je de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning of stuk grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (rond februari). In deze aanslag staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1516% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Kornhorn. Een gemiddelde woning betaalt €337.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend op basis van verschillende objectkenmerken. Hiervoor gebruiken ze kenmerken zoals: de ligging van de woning, de oppervlakte, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de regio. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.westerkwartier.nl). In het rapport beschrijven ze actuele gegeven als: bijgebouwen, grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bouwjaar. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens koopsommen van andere vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Kornhorn?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en analyseer of deze woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Opmerking: wil je jouw woning te koop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Kornhorn zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie