WOZ bezwaar Lettelbert

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Op basis van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Lettelbert? Hieronder praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Westerkwartier beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is essentieel om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Lettelbert 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? Hieronder vind je duidelijke info over de actuele woonlasten in Lettelbert waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina kan je ook meer info vinden over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieGroningen
GemeenteWesterkwartier
Postcode9827
Netnummer0594 (+31594)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,1516%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€825
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Lettelbert.

Voorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Westerkwartier. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €247.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €247.000 x 0,1516% = €374.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Lettelbert? Je kunt dan bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Lettelbert aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Lettelbert. Let op: vaak heb je hier DigiD voor nodig. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Evalueer woningprijs

  Evalueer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar referentiewoningen. Controleer of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze gemoderniseerd zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Vaak volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Op die website zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je treft hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het persoonlijke taxatieverslag is te vinden hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0005,7%
2019€211.000
2018
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Westerkwartier.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-lettelbert-9827

Woningtaxatie in Lettelbert

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Lettelbert kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Lettelbert ligt rond de €220. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In de onderstaande lijst zoek je naar taxateurs en makelaars in Lettelbert die je mogelijk willen helpen aan een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Lucaswolde, Niekerk, Oldekerk, Enumatil en Briltil.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk woonobject ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door feiten zoals: bouwjaar, oppervlakte, grootte, ligging, bijgebouwen, type woningen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Lettelbert. In deze documenten tref je de actuele woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je gebruikt ze ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). In deze aanslag staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1516% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lettelbert. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €337.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend d.m.v. een speciaal model. Er wordt ingezoomd op aspecten zoals: ligging van het perceel, hoe groot de woning is (oppervlakte), het soort woning en 1 of meer vergelijkbare woningen in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.westerkwartier.nl). In dit document zijn diverse zaken opgenomen zoals: bijgebouwen, type object, kadastrale gegevens, bouwjaar, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met prijzen van vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Lettelbert?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 45 dagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en bekijk of de vergelijkbare woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kan je hiertegen bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let goed op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Lettelbert kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie