WOZ bezwaar Aa en Hunze

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een inschatting van de waarde van jouw woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Aa en Hunze? Op deze pagina lees je praktische info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Aa en Hunze beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van jouw woning.
 • Middels deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is aan te raden de aanslag kritisch te bekijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Aa en Hunze 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de bijgaande tabel bieden we een overview van de actuele woonlasten in Aa en Hunze op basis van een meerpersoonshuishouden. Eveneens tref je ook handige informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieDrenthe
GemeenteAa en Hunze
Postcode9463
Netnummer0592 (+31592)
Gemiddelde WOZ-waarde€262.000
OZB-tarief woningen0,1191%
Gemiddeld betaalde OZB€311
Rioolheffing€168
Afvalstoffenheffing€216
Totale woonlasten€695
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Aa en Hunze.

Berekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Aa en Hunze. De WOZ-waarde bedraagt op €275.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €275.000 x 0,1191% = €328.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Aa en Hunze? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het praktisch stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Aa en Hunze aangevlogen dient te worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of bezoek wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het opgestelde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Aa en Hunze. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Controle woningprijs

  Ga naar of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met 1 of meer vergelijkbare woningen. Evalueer of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een gunstige ligging hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je zo snel mogelijk doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een extra taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Dikwijls kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je eenvoudig opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Op deze site vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je achterhaalt daar ook de waarde van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het persoonlijke taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€262.0006,1%
2019€247.0007,4%
2018€230.0003,1%
2017€223.0002,3%
2016€218.0000,0%
2015€218.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Aa en Hunze.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-aa-en-hunze-9463

Woningtaxatie in Aa en Hunze

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Aa en Hunze kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Aa en Hunze is ongeveer €195. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (tot een max. van €242).

Taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Aa en Hunze die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Midden-Drenthe, Assen, Noordenveld, Dantumadiel en Opsterland.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. kenmerken zoals: bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte, grootte, type woning, ligging en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Aa en Hunze. Op dit aanslagbiljet staan een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Staat de woning op jouw naam? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1191% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Aa en Hunze. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €311.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde komt tot stand aan de hand van kadastrale data. Ze onderzoeken feiten als: de ligging van de woning, de oppervlakte, bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de regio. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Op het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.aaenhunze.nl). In het rapport zijn allerlei zaken zoals: type object, bijgebouwen, adresgegevens, bouwjaar, kadastrale gegevens, grootte van het pand. In het taxatieverslag vind je tevens verkoopprijzen van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Aa en Hunze?
Een bezwaarschrift indienen moet in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en beoordeel of de referentiewoningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je vermoedt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar aantekenen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Niet vergeten: ga je jouw woning verkopen? Dan gelden er andere belangen. Potentiële kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Aa en Hunze kan de verkoopkansen verkleinen.

 • WOZ bezwaar Annerveenschekanaal
 • WOZ bezwaar Oud Annerveen
 • WOZ bezwaar Spijkerboor
 • WOZ bezwaar Nieuw Annerveen
 • WOZ bezwaar Eexterveen
 • WOZ bezwaar Eexterveenschekanaal
 • WOZ bezwaar Gieterveen
 • WOZ bezwaar Nieuwediep
 • WOZ bezwaar Gasselternijveen
 • WOZ bezwaar Gasselternijveenschemond
 • WOZ bezwaar Annen
 • WOZ bezwaar Schipborg
 • WOZ bezwaar Amen
 • WOZ bezwaar Papenvoort
 • WOZ bezwaar Marwijksoord
 • WOZ bezwaar Nooitgedacht
 • WOZ bezwaar Rolde
 • WOZ bezwaar Nijlande
 • WOZ bezwaar Eldersloo
 • WOZ bezwaar Ekehaar
 • WOZ bezwaar Geelbroek
 • WOZ bezwaar Eleveld
 • WOZ bezwaar Deurze
 • WOZ bezwaar Balloo
 • WOZ bezwaar Balloërveld
 • WOZ bezwaar Gieten
 • WOZ bezwaar Gasselte
 • WOZ bezwaar Eext
 • WOZ bezwaar Eexterzandvoort
 • WOZ bezwaar Anderen
 • WOZ bezwaar Gasteren
 • WOZ bezwaar Anloo
 • WOZ bezwaar Schoonloo
 • WOZ bezwaar Grolloo
 • WOZ bezwaar Vredenheim
 • Plaats een reactie