WOZ bezwaar De Hoeve

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je rond januari, februari en maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. A.d.h.v. de woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait voor de IB. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in De Hoeve? Hier lees je praktische info over de regelgeving.

 • De gemeente Weststellingwerf begroot jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Aan de hand van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is dus slim om hier goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde De Hoeve 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de volgende tabel verschaffen we een indicatie van de hedendaagse woonlasten in De Hoeve op basis van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl kan je ook meer info vinden over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieFriesland
GemeenteWeststellingwerf
Postcode8394
Netnummer0561 (+31561)
Gemiddelde WOZ-waarde€211.000
OZB-tarief woningen0,1305%
Gemiddeld betaalde OZB€274
Rioolheffing€167
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€701
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in De Hoeve.

Rekenvoorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Weststellingwerf. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €241.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €241.000 x 0,1305% = €315.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in De Hoeve? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het volgende stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in De Hoeve precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het samengestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket De Hoeve. Vermoedelijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Het document dient als onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningprijs

  Controleer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze objecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit kan zijn omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er sprake is van betonrot.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een professionele woningtaxatie. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Dikwijls kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je 24/7 inzien via website van het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je checkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het opgestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€211.0006,6%
2019€198.0004,2%
2018€190.0005,6%
2017€180.0003,4%
2016€174.0002,4%
2015€170.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Weststellingwerf.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-de-hoeve-8394

Woningtaxatie in De Hoeve

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ De Hoeve kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in De Hoeve bedraagt circa €185. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Taxateurs vergelijken
In het schema hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in De Hoeve die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Vinkega, Boijl, Noordwolde, Zandhuizen en Oosterstreek.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door kenmerken als: oppervlakte, ligging, bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, grootte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in De Hoeve. In deze aanslag staan de huidige woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je treft hierin het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1305% over de WOZ waarde aan OZB belasting in De Hoeve. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €274.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt opgesteld met behulp van kadastrale data. Ze onderzoeken aspecten als: ligging, grondoppervlakte van het perceel, het soort woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht dichtbij jouw woning. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.weststellingwerf.nl). In het taxatierapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: oppervlakte van het perceel, bouwjaar, adresgegevens, type object, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In dit taxatieverslag bekijk je ook verkoopcijfers van vergelijkbare huizen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in De Hoeve?
Het bezwaar maken moet in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en vergelijk of deze huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: wil je jouw woning te koop zetten? Dan spelen er meer belangen. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in De Hoeve kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie