WOZ bezwaar Midden-Drenthe

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Midden-Drenthe? Op wozwaardespecialist.nl vertellen we je precies de regelgeving.

 • De gemeente Midden-Drenthe raamt ieder jaar de waarde van onroerende zaken.
 • Aan de hand van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • We raden altijd aan om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je een bezwaarprocedure starten. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Midden-Drenthe 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In het onderstaande overzicht bekijk je een overview van de gemiddelde woonlasten in Midden-Drenthe op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij lees je ook meer informatie over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieDrenthe
GemeenteMidden-Drenthe
Postcode9433
Netnummer0593 (+31593)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,1102%
Gemiddeld betaalde OZB€248
Rioolheffing€239
Afvalstoffenheffing€237
Totale woonlasten€724
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Midden-Drenthe.

Calculatie: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Midden-Drenthe. De WOZ-waarde bedraagt op €244.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €244.000 x 0,1102% = €269.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Midden-Drenthe? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In onderstaande stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Midden-Drenthe werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het basis-taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Midden-Drenthe. Meestal is een DigiD account vereist. Deze verslaglegging dient als onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Evalueer woningprijs

  Beoordeel of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Check of deze woonruimtes in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Onder andere doordat ze groter zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een professionele woningtaxatie. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Vaak kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Hier kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0006,6%
2019€212.0005,0%
2018€202.0003,1%
2017€196.0001,0%
2016€194.0000,0%
2015€194.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Midden-Drenthe.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-midden-drenthe-9433

Woningtaxatie in Midden-Drenthe

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Midden-Drenthe zal een stuk overtuigender zijn met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Midden-Drenthe ligt rond de €280. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, maar een plafond van €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In het schema hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Midden-Drenthe die je kunnen helpen aan een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Assen, Noordenveld, Dantumadiel, Opsterland en Smallingerland.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar aspecten zoals: bouwjaar, ligging, onderhoudsniveau, grootte, type woning, oppervlakte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Midden-Drenthe. In dit document staan de huidige woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Hierin vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1102% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Midden-Drenthe. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €248.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
Deze waarde wordt berekend aan de hand van data die voorhanden is. De gemeente verwerkt onderdelen als: plek van de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Indien je het aanslagbiljet hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je inzien via het online loket van de gemeente (www.middendrenthe.nl). In het taxatierapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, type object, bijgebouwen, grootte van het pand, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkooptransacties van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Midden-Drenthe?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en controleer of de getoonde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Opmerking: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Midden-Drenthe kan de verkoopkansen verkleinen.

 • WOZ bezwaar Wijster
 • WOZ bezwaar Drijber
 • WOZ bezwaar Bovensmilde
 • WOZ bezwaar Smilde
 • WOZ bezwaar Hoogersmilde
 • WOZ bezwaar Westerbork
 • WOZ bezwaar Zuidveld
 • WOZ bezwaar Zwiggelte
 • WOZ bezwaar Eursinge
 • WOZ bezwaar Bruntinge
 • WOZ bezwaar Mantinge
 • WOZ bezwaar Balinge
 • WOZ bezwaar Garminge
 • WOZ bezwaar Witteveen
 • WOZ bezwaar Orvelte
 • WOZ bezwaar Elp
 • WOZ bezwaar Beilen
 • WOZ bezwaar Hooghalen
 • WOZ bezwaar Hijken
 • WOZ bezwaar Oranje
 • WOZ bezwaar Spier
 • WOZ bezwaar Nieuw-Balinge
 • Plaats een reactie