WOZ bezwaar Eext

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in januari, februari of maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de waarde van jouw huis. Middels deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Eext? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Aa en Hunze calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk deze aanslag goed door te nemen zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Eext 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande lijst tref je duidelijke info over de huidige woonlasten in Eext waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij tref je ook handige informatie over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieDrenthe
GemeenteAa en Hunze
Postcode9463
Netnummer0592 (+31592)
Gemiddelde WOZ-waarde€262.000
OZB-tarief woningen0,1191%
Gemiddeld betaalde OZB€311
Rioolheffing€168
Afvalstoffenheffing€216
Totale woonlasten€695
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Eext.

Rekenvoorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Aa en Hunze. De WOZ-waarde ligt op €242.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €242.000 x 0,1191% = €288.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Eext? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het 5-stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Eext aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het eenvoudige taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Eext. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Dit verslag is de basis van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Beoordeling marktprijs

  Evalueer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Ga na of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit kan zijn omdat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een extra taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Dikwijls kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket. Daar kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen in te zien. In het samengestelde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€262.0006,1%
2019€247.0007,4%
2018€230.0003,1%
2017€223.0002,3%
2016€218.0000,0%
2015€218.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Aa en Hunze.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-eext-9463

Woningtaxatie in Eext

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Eext kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Eext ligt zo rond de €230. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vinden
In de bijgaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Eext die je kunnen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Gasselte, Gieten, Balloërveld, Balloo en Deurze.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De waarde van de WOZ bepaalt o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. kenmerken als: oppervlakte, type woning, ligging, onderhoudsniveau, grootte, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Eext. Op dit aanslagbiljet vind je de actuele woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij een woning of stuk grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In deze aanslag staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1191% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Eext. Een gemiddelde woning betaalt €311.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend door middel van openbare data. Hiervoor gebruiken ze aspecten als: waar staat de woning, oppervlakte van de kavel, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.aaenhunze.nl). In dit document beschrijven ze actuele gegeven als: bijgebouwen, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, type object, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook prijzen van gelijkwaardige woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Eext?
Een bezwaarschrift indienen moet in een termijn van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en onderzoek of de referentiewoningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt de WOZ niet juist is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Aandachtspunt: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Eext maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie