WOZ bezwaar Eleveld

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je rond januari, februari en maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de waarde van jouw huis. A.d.h.v. de woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait voor de IB. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Eleveld? Op deze website lees je praktische info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Aa en Hunze maakt elk jaar een schatting van de verkoopprijs van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk dit te checken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je bezwaar aantekenen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Eleveld 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder tref je verschillende gegevens van de verschillende woonlasten in Eleveld (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Eveneens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieDrenthe
GemeenteAa en Hunze
Postcode9456
Netnummer0592 (+31592)
Gemiddelde WOZ-waarde€262.000
OZB-tarief woningen0,1191%
Gemiddeld betaalde OZB€311
Rioolheffing€168
Afvalstoffenheffing€216
Totale woonlasten€695
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Eleveld.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Aa en Hunze. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €236.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €236.000 x 0,1191% = €281.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Eleveld? Je kunt dan bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Eleveld aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beschikbare taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Eleveld. Doorgaans moet je hiervoor inloggen met DigiD. Het document draagt bij aan de berekening van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Evalueer woningprijs

  Beoordeel of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar referentiewoningen. Ga na of deze huizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit kan zijn omdat ze een gunstige ligging hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via wozwaardeloket.nl. Hier kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag van de overheid wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn berekend. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€262.0006,1%
2019€247.0007,4%
2018€230.0003,1%
2017€223.0002,3%
2016€218.0000,0%
2015€218.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Aa en Hunze.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-eleveld-9456

Woningtaxatie in Eleveld

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Eleveld kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om gelijk te krijgen. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Eleveld bedraagt circa €230. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (maximaal €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Eleveld die je mogelijk willen helpen aan een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Geelbroek, Ekehaar, Eldersloo, Nijlande en Rolde.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De woningwaarde vormt de basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door kenmerken zoals: grootte, bijgebouwen, onderhoudsniveau, ligging, oppervlakte, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Eleveld. In deze documenten lees je de huidige woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Tevens is dit van toepassing op het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). Op het aanslagbiljet vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1191% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Eleveld. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €311.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald met behulp van modelmatige waardebepaling. Er wordt ingezoomd op zaken als: ligging van het perceel, grondoppervlakte, onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt rondom je huis. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Vanaf het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.aaenhunze.nl). In het taxatierapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bijgebouwen, type object, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je ook details van marktprijzen van referentieobjecten die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Eleveld?
Je dient bezwaar te maken binnen 30 werkdagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Doorzoek het taxatieverslag online en bekijk of deze huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Goed om te weten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Woningzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Eleveld zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie