WOZ bezwaar Borculo

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de waarde van jouw huis. A.d.h.v. de woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de waarde van het huis te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Borculo? Op deze website praten we je bij over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Berkelland raamt ieder jaar de marktwaarde van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is verstandig om hiervan op de hoogte te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Borculo 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel tref je verschillende gegevens van de hedendaagse woonlasten in Borculo waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal bekijk je ook informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieGelderland
GemeenteBerkelland
Postcode7271
Netnummer0545 (+31545)
Gemiddelde WOZ-waarde€246.000
OZB-tarief woningen0,1051%
Gemiddeld betaalde OZB€258
Rioolheffing€361
Afvalstoffenheffing€188
Totale woonlasten€806
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Borculo.

Stel je voor: je hebt een koopwoning in de gemeente Berkelland. De WOZ-waarde bedraagt op €279.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €279.000 x 0,1051% = €293.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Borculo? Je kunt een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Borculo ingediend kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Borculo. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze verslaglegging is feitelijk een onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Weeg af of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze huizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Bijvoorbeeld omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op die website kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het gestandaardiseerde taxatierapport kun je vinden op welke manier deze waarde zijn afgeleid. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de tabel hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€246.0007,0%
2019€230.0007,0%
2018€215.0005,9%
2017€203.0002,5%
2016€198.000-0,5%
2015€199.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Berkelland.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-borculo-7271

Woningtaxatie in Borculo

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Borculo kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Borculo ligt rond de €265. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Vind en vergelijk taxateurs
In de bijgaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Borculo die jou kunnen voorzien van een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Mariënvelde, Ruurlo, Keijenborg, Hengelo en Vorden.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderwerpen als: onderhoudsniveau, oppervlakte, ligging, type woning, grootte, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Borculo. Op dit aanslagbiljet lees je een indicatie van de woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Tevens is dit van toepassing op de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je treft hierin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1051% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Borculo. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €258.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt gecalculeerd aan de hand van verschillende objectkenmerken. Men kijkt naar kenmerken zoals: de ligging van de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn dichtbij jouw woning. Je kunt bij het kadaster terecht geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.gemeenteberkelland.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; bouwjaar, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook koopsommen van gelijkwaardige woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Borculo?
Bezwaar maken kan binnen 30 werkdagen na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en ga na of de referentiewoningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Niet vergeten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Borculo kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie