WOZ bezwaar Rolde

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je rond januari, februari en maart een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ is: een schatting van de waarde van jouw huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Rolde? Op dit portaal geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Aa en Hunze calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is zeer belangrijk hier elk jaar goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Rolde 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? Hieronder tref je een overview van de recente woonlasten in Rolde van een meerpersoonshuishouden. Op deze website kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieDrenthe
GemeenteAa en Hunze
Postcode9451
Netnummer0592 (+31592)
Gemiddelde WOZ-waarde€262.000
OZB-tarief woningen0,1191%
Gemiddeld betaalde OZB€311
Rioolheffing€168
Afvalstoffenheffing€216
Totale woonlasten€695
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Rolde.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Aa en Hunze. De WOZ-waarde ligt op €231.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €231.000 x 0,1191% = €275.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Rolde? Je kunt dan bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Rolde werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het zogenaamde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Rolde. Meestal is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de WOZ-waarde.

 3. Check marktprijs

  Controleer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Ga na of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Bijvoorbeeld omdat ze veel meer oppervlak hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde dien je binnen 6 weken te doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgebreide taxatie. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket. Op dit platform is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag van de overheid wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de onderstaande lijst kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€262.0006,1%
2019€247.0007,4%
2018€230.0003,1%
2017€223.0002,3%
2016€218.0000,0%
2015€218.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Aa en Hunze.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-rolde-9451

Woningtaxatie in Rolde

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Rolde kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Rolde ligt rond de €205. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Lokale taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Rolde die betrouwbare service bieden voor een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Nooitgedacht, Marwijksoord, Papenvoort, Amen en Vredenheim.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderdelen als: ligging, oppervlakte, type woning, grootte, onderhoudsniveau, bijgebouwen en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Rolde. Op dit aanslagbiljet vind je de ingeschatte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (rond februari). In dit document vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1191% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Rolde. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €311.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt bepaald aan de hand van modelmatige waardebepaling. Er wordt ingezoomd op thema’s zoals: de ligging van het huis, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn rondom je huis. Je kunt bij het kadaster terecht de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Dit document vind je bij de gemeente (www.aaenhunze.nl). In het rapport staan belangrijke gegevens zoals: grootte van het pand, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bouwjaar, type object. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopgegevens van andere vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Rolde?
Het indienen van het bezwaar moet in een periode van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en check of deze huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente, inclusief argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je meent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde lager wordt ingeschat. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Goed om te weten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Investeerders kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Rolde kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie