WOZ bezwaar Vredenheim

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Middels deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Vredenheim? Op deze pagina geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Aa en Hunze raamt ieder jaar de waarde van jouw woning.
 • Middels deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • We raden altijd aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ niet klopt dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Vredenheim 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het onderstaande overzicht verschaffen we een indicatie van de hedendaagse woonlasten in Vredenheim (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform tref je ook handige informatie over WOZ-kredieten.

ProvincieDrenthe
GemeenteAa en Hunze
Postcode9445
Netnummer0592 (+31592)
Gemiddelde WOZ-waarde€262.000
OZB-tarief woningen0,1191%
Gemiddeld betaalde OZB€311
Rioolheffing€168
Afvalstoffenheffing€216
Totale woonlasten€695
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Vredenheim.

Stel: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Aa en Hunze. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €293.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €293.000 x 0,1191% = €349.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Vredenheim? Dan kan je formeel bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Vredenheim precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beschikbare taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Vredenheim. Meestal is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit verslag is een toelichting op de geregistreerde woningwaarde.

 3. Evalueer woningprijs

  Check of de waarde correct is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Weeg af of deze objecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Een reden kan zijn dat ze veel meer oppervlak hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een extra taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je eenvoudig opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform kun je elke woning opzoeken. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatierapport is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het schema hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€262.0006,1%
2019€247.0007,4%
2018€230.0003,1%
2017€223.0002,3%
2016€218.0000,0%
2015€218.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Aa en Hunze.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-vredenheim-9445

Woningtaxatie in Vredenheim

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Vredenheim kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Vredenheim ligt om en nabij de €190. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In deze tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Vredenheim die je mogelijk kunnen helpen met een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Grolloo, Schoonloo, Elp, Orvelte en Witteveen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderwerpen als: bijgebouwen, onderhoudsniveau, ligging, oppervlakte, grootte, type woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Vredenheim. In deze gemeentelijke beschikking vind je de vastgestelde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij een woning in bezit? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). In deze aanslag staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1191% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Vredenheim. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €311.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
Deze waarde wordt berekend aan de hand van een speciaal model. Er wordt ingezoomd op factoren zoals: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor betrouwbare woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Indien je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je bekijken in het WOZ-loket van de gemeente (www.aaenhunze.nl). In het taxatierapport beschrijven ze actuele gegeven als: bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, type object, bijgebouwen, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je tevens verkoopgegevens van referentieobjecten die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Vredenheim?
Het indienen van het bezwaar moet in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en ga na of de referentiewoningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Disclaimer: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan gelden er andere belangen. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Vredenheim zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie