WOZ bezwaar Opsterland

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in januari, februari of maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. A.d.h.v. de woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen Zoals de jaarlijkse OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Opsterland? Hieronder geven we inzicht in hoe dit werkt.

 • De gemeente Opsterland maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is aan te raden hier goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Opsterland 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de bijgaande tabel verschaffen we een indicatie van de verschillende woonlasten in Opsterland waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl is er meer info te vinden over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteOpsterland
Postcode9241
Netnummer0516 (+31516)
Gemiddelde WOZ-waarde€234.000
OZB-tarief woningen0,1052%
Gemiddeld betaalde OZB€245
Rioolheffing€248
Afvalstoffenheffing€229
Totale woonlasten€722
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Opsterland.

Stel je voor: je woont in een koophuis in de gemeente Opsterland. De WOZ-waarde bedraagt op €242.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 242.000 x 0,1052% = €255.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Opsterland? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In onderstaande stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Opsterland aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Opsterland. Let op: vaak heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze documentatie dient als onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle verkoopprijs

  Controleer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Check of deze objecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze significant verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze groter zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een taxatierapport. Daarvoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Op die website is iedere openbare woning op te zoeken. Je bekijkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag is te vinden hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de tabel hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€234.0007,8%
2019€217.0001,9%
2018€213.0006,5%
2017€200.0004,2%
2016€192.000-1,5%
2015€195.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Opsterland.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-opsterland-9241

Woningtaxatie in Opsterland

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Opsterland zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om in het gelijk gesteld te worden. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Opsterland is ongeveer €195. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Zoek taxateurs in de buurt
In de onderstaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Opsterland die je kunnen adviseren aangaande een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Smallingerland, Schiermonnikoog, Ameland, Noardeast-Fryslân en Tytsjerksteradiel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt bepaald door aspecten zoals: bouwjaar, grootte, type woning, ligging, oppervlakte, bijgebouwen en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Opsterland. Op dit aanslagbiljet staan de actuele woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Tevens gebruikt het waterschap deze data. Als laatste gebruik je dit ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). Daarin staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1052% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Opsterland. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €245.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld a.d.h.v. een speciaal model. Er wordt ingezoomd op onderwerpen als: de ligging van de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de nabije omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je inzien via de site van de gemeente (www.opsterland.nl). In dit PDF-bestand zijn diverse zaken opgenomen zoals: kadastrale gegevens, type object, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je ook details van koopsommen van nabije woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Opsterland?
De bezwaarprocedure kan je starten in een periode van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en analyseer of de getoonde woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Woningzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Opsterland kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

 • WOZ bezwaar Wijnjewoude
 • WOZ bezwaar Bakkeveen
 • WOZ bezwaar Beetsterzwaag
 • WOZ bezwaar Nij Beets
 • WOZ bezwaar Olterterp
 • WOZ bezwaar Ureterp
 • WOZ bezwaar Siegerswoude
 • WOZ bezwaar Frieschepalen
 • WOZ bezwaar Drachten-Azeven
 • WOZ bezwaar Gorredijk
 • WOZ bezwaar Jonkerslân
 • WOZ bezwaar Langezwaag
 • WOZ bezwaar Luxwoude
 • WOZ bezwaar Tijnje
 • WOZ bezwaar Terwispel
 • WOZ bezwaar Lippenhuizen
 • WOZ bezwaar Hemrik
 • Plaats een reactie