WOZ bezwaar Balloo

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in januari, februari of maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ houdt in: een prijsverwachting van de waarde van een huis. A.d.h.v. de woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Balloo? Op wozwaardespecialist.nl bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Aa en Hunze beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van jouw woning.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is zeer belangrijk hier goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Balloo 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het onderstaande overzicht check je een indicatie van de gemiddelde woonlasten in Balloo (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-krediet.

ProvincieDrenthe
GemeenteAa en Hunze
Postcode9458
Netnummer0592 (+31592)
Gemiddelde WOZ-waarde€262.000
OZB-tarief woningen0,1191%
Gemiddeld betaalde OZB€311
Rioolheffing€168
Afvalstoffenheffing€216
Totale woonlasten€695
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Balloo.

Kostenberekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Aa en Hunze. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €238.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €238.000 x 0,1191% = €283.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Balloo? Je kunt dan bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Balloo aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het opgestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Balloo. Gewoonlijk is een DigiD account vereist. Dit rapport bevat kenmerken die van belang zijn voor de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Weeg af of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze objecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dat kan voorkomen doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een onderbouwd taxatierapport. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om te reageren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Je kunt dit dan bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het schema hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€262.0006,1%
2019€247.0007,4%
2018€230.0003,1%
2017€223.0002,3%
2016€218.0000,0%
2015€218.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Aa en Hunze.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-balloo-9458

Woningtaxatie in Balloo

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Balloo kan je extra kracht bijzetten met een taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Balloo komt gemiddeld uit rond de €265. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, maar een plafond van €242.

Taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Balloo die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Deurze, Eleveld, Geelbroek, Ekehaar en Eldersloo.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk woonobject ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door feiten als: oppervlakte, bijgebouwen, type woning, onderhoudsniveau, ligging, grootte en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Balloo. In deze documenten check je de verwachte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1191% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Balloo. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €311.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt bepaald d.m.v. kadastrale data. Men kijkt naar kenmerken als: de ligging van het huis, oppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.aaenhunze.nl). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bijgebouwen, type object, bouwjaar, kadastrale gegevens, grootte van het pand, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met prijzen van soortgelijke woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Balloo?
Het bezwaar maken moet in een periode van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en onderzoek of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je meent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar aantekenen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de waarde bijstelt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Opmerking: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Balloo heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie