WOZ bezwaar Gasteren

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ betekent: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Middels deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Gasteren? Op deze website bieden wij meer informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Aa en Hunze raamt ieder jaar de marktwaarde van het woonhuis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Gasteren 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel geven we duidelijke info over de actuele woonlasten in Gasteren van een meerpersoonshuishouden. Daarbij vind je ook meer informatie over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieDrenthe
GemeenteAa en Hunze
Postcode9466
Netnummer0592 (+31592)
Gemiddelde WOZ-waarde€262.000
OZB-tarief woningen0,1191%
Gemiddeld betaalde OZB€311
Rioolheffing€168
Afvalstoffenheffing€216
Totale woonlasten€695
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Gasteren.

Kostenberekening: je woont in een koophuis in de gemeente Aa en Hunze. De WOZ-waarde ligt op €245.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €245.000 x 0,1191% = €292.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Gasteren? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In ons handige stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Gasteren aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beschikbare taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Gasteren. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Het document bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningprijs

  Ga naar of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met referentiewoningen. Controleer of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze groter zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een alternatieve taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Dikwijls is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via wozwaardeloket.nl. Op deze site kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het opgestelde taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde precies bepaald is. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In deze tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€262.0006,1%
2019€247.0007,4%
2018€230.0003,1%
2017€223.0002,3%
2016€218.0000,0%
2015€218.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Aa en Hunze.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-gasteren-9466

Woningtaxatie in Gasteren

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Gasteren kan je nog sterker maken met een vakkundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Gasteren komt gemiddeld uit rond de €245. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de waarde verminderd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Lokale taxateur zoeken
Hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Gasteren die jou kunnen ondersteunen met een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Anderen, Eexterzandvoort, Eext, Gasselte en Gieten.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De waarde van de WOZ bepaalt o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt bepaald door zaken als: type woning, oppervlakte, bijgebouwen, onderhoudsniveau, grootte, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Gasteren. In dit document tref je de geregistreerde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Hierin vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1191% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Gasteren. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €311.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt gecalculeerd a.d.h.v. objectieve criteria. Men kijkt naar kenmerken zoals: de ligging van de woning, grondoppervlakte, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de wijk. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.aaenhunze.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, type object, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In dit taxatieverslag bekijk je ook verkoopgegevens van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Gasteren?
Bezwaar maken kan binnen 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en controleer of de aangehaalde woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Niet vergeten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Gasteren heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie