WOZ bezwaar Papenvoort

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de standaard OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Papenvoort? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Aa en Hunze komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een object.
 • Middels deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • We raden altijd aan om hier goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Papenvoort 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel check je een indicatie van de recente woonlasten in Papenvoort (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit platform kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieDrenthe
GemeenteAa en Hunze
Postcode9447
Netnummer0592 (+31592)
Gemiddelde WOZ-waarde€262.000
OZB-tarief woningen0,1191%
Gemiddeld betaalde OZB€311
Rioolheffing€168
Afvalstoffenheffing€216
Totale woonlasten€695
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Papenvoort.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Aa en Hunze. De WOZ-waarde bedraagt op €295.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €295.000 x 0,1191% = €351.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Papenvoort? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het praktisch stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Papenvoort nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of open wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het opgestelde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Papenvoort. Meestal moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit stuk is feitelijk een onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Controle verkoopprijs

  Ga naar of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze woonhuizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Bijvoorbeeld omdat ze gemoderniseerd zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een professionele woningtaxatie. Hiervoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Vaak kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Op die website is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt onderbouwd hoe de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande lijst vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€262.0006,1%
2019€247.0007,4%
2018€230.0003,1%
2017€223.0002,3%
2016€218.0000,0%
2015€218.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Aa en Hunze.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-papenvoort-9447

Woningtaxatie in Papenvoort

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Papenvoort kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Papenvoort is ongeveer €230. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Papenvoort die je kunnen adviseren aangaande een vakkundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Amen, Vredenheim, Grolloo, Schoonloo en Elp.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke eigenaar ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen als: grootte, type woning, bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, ligging en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Papenvoort. In die rapportage bekijk je de actuele woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (rond februari). Op het aanslagbiljet vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1191% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Papenvoort. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €311.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt bepaald door middel van beschikbare gegevens. Men kijkt naar onderwerpen zoals: waar staat de woning, de inhoud van de woning, het soort woning en 1 of meer vergelijkbare woningen in de buurt. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.aaenhunze.nl). In dit document vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, type object, kadastrale gegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens prijzen van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Papenvoort?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en weeg af of de woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde lager wordt ingeschat. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Vergeet niet: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Papenvoort heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie