WOZ bezwaar Schoonloo

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ bedoelen we een verwachte marktwaarde van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals met name de OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Schoonloo? Hier praten we je bij over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Aa en Hunze raamt ieder jaar de waarde van jouw woning.
 • Op basis van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is verstandig om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Schoonloo 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de tabel hieronder bekijk je duidelijke info over de huidige woonlasten in Schoonloo van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl lees je ook meer informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieDrenthe
GemeenteAa en Hunze
Postcode9443
Netnummer0592 (+31592)
Gemiddelde WOZ-waarde€262.000
OZB-tarief woningen0,1191%
Gemiddeld betaalde OZB€311
Rioolheffing€168
Afvalstoffenheffing€216
Totale woonlasten€695
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Schoonloo.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Aa en Hunze. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €291.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 291.000 x 0,1191% = €347.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Schoonloo? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Schoonloo nu precies werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Schoonloo. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze documentatie is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Evalueer woningprijs

  Weeg af of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met 1 of meer vergelijkbare woningen. Check of deze objecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een compleet taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Soms kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Via die zoekmachine kun je elke woning opzoeken. Je bekijkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€262.0006,1%
2019€247.0007,4%
2018€230.0003,1%
2017€223.0002,3%
2016€218.0000,0%
2015€218.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Aa en Hunze.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-schoonloo-9443

Woningtaxatie in Schoonloo

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Schoonloo kan je het beste ondersteunen met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Schoonloo is ongeveer €275. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding, maar een plafond van €242.

Lokale taxateur zoeken
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Schoonloo die jouw kunnen ondersteunen bij een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Elp, Orvelte, Witteveen, Garminge en Balinge.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke huizenbezitter krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een object op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderdelen zoals: bijgebouwen, type woning, bouwjaar, oppervlakte, grootte, onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Schoonloo. Op dit aanslagbiljet tref je de actuele woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daarin staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1191% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Schoonloo. Een gemiddelde woning betaalt €311.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde komt tot stand door middel van verschillende objectkenmerken. Er wordt ingezoomd op onderdelen als: ligging, oppervlakte van de kavel, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.aaenhunze.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: type object, grootte van het pand, adresgegevens, bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In het taxatieverslag bekijk je eveneens marktprijzen van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Schoonloo?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en weeg af of de vergelijkbare huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde wordt verminderd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Belangrijk: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Investeerders kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Schoonloo kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie