WOZ bezwaar Nijlande

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een geschatte marktprijs van een woning. Middels deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Nijlande? Hieronder kan je aan de slag met handige info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Aa en Hunze begroot jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk dit goed in de gaten te houden zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Nijlande 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? Hieronder geven we een indicatie van de hedendaagse woonlasten in Nijlande (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl is er meer info te vinden over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieDrenthe
GemeenteAa en Hunze
Postcode9452
Netnummer0592 (+31592)
Gemiddelde WOZ-waarde€262.000
OZB-tarief woningen0,1191%
Gemiddeld betaalde OZB€311
Rioolheffing€168
Afvalstoffenheffing€216
Totale woonlasten€695
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Nijlande.

Calculatie: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Aa en Hunze. De WOZ-waarde ligt op €232.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €232.000 x 0,1191% = €276.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Nijlande? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Nijlande werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of het al bekend is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het zogenaamde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Nijlande. Let op: vaak heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit verslag dient als onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Onderzoek huizenprijs

  Check of de waarde correct is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonhuizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Bijvoorbeeld omdat ze gerenoveerd zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een onderbouwd taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Op die website vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je treft hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het opgestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€262.0006,1%
2019€247.0007,4%
2018€230.0003,1%
2017€223.0002,3%
2016€218.0000,0%
2015€218.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Aa en Hunze.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-nijlande-9452

Woningtaxatie in Nijlande

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Nijlande kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Nijlande ligt zo rond de €240. Word je in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (maximaal €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In de onderstaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Nijlande die je kunnen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Rolde, Nooitgedacht, Marwijksoord, Papenvoort en Amen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door kenmerken als: onderhoudsniveau, grootte, type woning, bijgebouwen, bouwjaar, ligging en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Nijlande. In deze aanslag lees je een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Hierin vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1191% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nijlande. Een gemiddelde woning betaalt €311.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
Deze waarde wordt berekend door middel van beschikbare data. De gemeente verwerkt zaken als: waar staat de woning, de inhoud van de woning, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de nabije omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je het aanslagbiljet hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.aaenhunze.nl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, type object. In het taxatieverslag vind je ook verkoopprijzen van nabije woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Nijlande?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 30 werkdagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en weeg af of de vergelijkbare huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Nijlande zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie