WOZ bezwaar Dantumadiel

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in het eerste kwartaal van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ wil zeggen een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Op basis van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Dantumadiel? Op dit portaal bieden wij meer informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Dantumadiel begroot jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is zeer belangrijk hiervan op de hoogte te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij een bezwaarprocedure starten. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Dantumadiel 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de bijgaande tabel geven we een indicatie van de hedendaagse woonlasten in Dantumadiel (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze website vind je ook meer informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieFriesland
GemeenteDantumadiel
Postcode9271
Netnummer0511 (+31511)
Gemiddelde WOZ-waarde€194.000
OZB-tarief woningen0,1915%
Gemiddeld betaalde OZB€370
Rioolheffing€203
Afvalstoffenheffing€251
Totale woonlasten€824
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Dantumadiel.

Rekenvoorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Dantumadiel. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €286.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €286.000 x 0,1915% = €548.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Dantumadiel? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het 5-stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Dantumadiel werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Neem de beschikking door

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beschikbare taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Dantumadiel. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Deze verslaglegging dient als onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Onderzoek marktwaarde

  Evalueer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Ga na of deze woonruimtes dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een professionele woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Soms is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Daar zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gestandaardiseerde taxatierapport vind je meer details over hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€194.0005,4%
2019€184.0005,7%
2018€174.0002,4%
2017€170.0002,4%
2016€166.0001,8%
2015€163.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Dantumadiel.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-dantumadiel-9271

Woningtaxatie in Dantumadiel

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Dantumadiel kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Dantumadiel ligt rond de €245. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Dantumadiel die jouw kunnen ondersteunen bij een officieel taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Opsterland, Smallingerland, Schiermonnikoog, Ameland en Noardeast-Fryslân.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. Deze WOZ-waarde geldt als input voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderdelen als: onderhoudsniveau, type woning, bijgebouwen, ligging, bouwjaar, oppervlakte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat is de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Dantumadiel. In deze documenten bekijk je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Staat de woning op jouw naam? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In dit document vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1915% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Dantumadiel. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €370.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt door de gemeente berekend door middel van objectieve criteria. Er wordt ingezoomd op onderwerpen zoals: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.dantumadiel.frl). In het taxatieverslag zijn diverse zaken opgenomen zoals: grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, adresgegevens, bouwjaar, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag vind je ook details van verkoopcijfers van nabije woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Dantumadiel?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 30 werkdagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en check of de getoonde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let goed op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Dantumadiel zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

 • WOZ bezwaar Feanwâlden
 • WOZ bezwaar De Westereen
 • WOZ bezwaar Damwâld
 • WOZ bezwaar Rinsumageast
 • WOZ bezwaar Sibrandahûs
 • WOZ bezwaar Broeksterwâld
 • WOZ bezwaar De Falom
 • WOZ bezwaar Wâlterswâld
 • WOZ bezwaar Driezum
 • WOZ bezwaar Readtsjerk
 • Plaats een reactie