WOZ bezwaar Eexterveenschekanaal

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in de eerste 12 weken van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Door gebruik te maken van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals met name de OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Eexterveenschekanaal? Op wozwaardespecialist.nl praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Aa en Hunze begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om hier scherp op te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Eexterveenschekanaal 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de onderstaande tabel geven we duidelijke info over de actuele woonlasten in Eexterveenschekanaal (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast vind je ook meer informatie over WOZ-krediet.

ProvincieDrenthe
GemeenteAa en Hunze
Postcode9659
Netnummer0598 (+31598)
Gemiddelde WOZ-waarde€262.000
OZB-tarief woningen0,1191%
Gemiddeld betaalde OZB€311
Rioolheffing€168
Afvalstoffenheffing€216
Totale woonlasten€695
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Eexterveenschekanaal.

Berekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Aa en Hunze. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €267.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €267.000 x 0,1191% = €318.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Eexterveenschekanaal? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Eexterveenschekanaal precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het zogenaamde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Eexterveenschekanaal. Meestal heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie is een toelichting op de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Beoordeling huizenprijs

  Check of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Weeg af of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Een reden kan zijn dat ze een gunstige ligging hebben of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Maak bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om uitspraak te doen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit dan bekijken via wozwaardeloket.nl. Op deze site kun je elke woning opzoeken. Je vindt daar direct ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag van de overheid wordt meer precies omschreven hoe de waarde precies bepaald is. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€262.0006,1%
2019€247.0007,4%
2018€230.0003,1%
2017€223.0002,3%
2016€218.0000,0%
2015€218.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Aa en Hunze.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-eexterveenschekanaal-9659

Woningtaxatie in Eexterveenschekanaal

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Eexterveenschekanaal komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Eexterveenschekanaal komt gemiddeld uit rond de €265. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (maximaal €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Eexterveenschekanaal die je mogelijk willen helpen aan een erkend taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Eexterveen, Nieuw Annerveen, Spijkerboor, Oud Annerveen en Annerveenschekanaal.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van aspecten als: bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau, type woning, ligging, grootte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Eexterveenschekanaal. Op dit aanslagbiljet lees je de vastgestelde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning, gebouw of grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daar tref je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1191% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Eexterveenschekanaal. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €311.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt bepaald aan de hand van verschillende objectkenmerken. Hiervoor gebruiken ze thema’s zoals: plek van de woning, oppervlakte van het perceel, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen in de regio. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen via het belastingloket van de gemeente (www.aaenhunze.nl). In dit PDF-bestand staan alle gebruikte onderdelen zoals; bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, kadastrale gegevens, type object, bouwjaar. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook koopsommen van referentieobjecten die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Eexterveenschekanaal?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en check of de referentiewoningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de woningwaarde herziet. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Niet vergeten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Eexterveenschekanaal heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie