WOZ bezwaar Nieuwediep

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals met name de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Nieuwediep? Hieronder lees je praktische info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Aa en Hunze beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Nieuwediep 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst vind je een kostenraming van de gemiddelde woonlasten in Nieuwediep op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieDrenthe
GemeenteAa en Hunze
Postcode9512
Netnummer0598 (+31598)
Gemiddelde WOZ-waarde€262.000
OZB-tarief woningen0,1191%
Gemiddeld betaalde OZB€311
Rioolheffing€168
Afvalstoffenheffing€216
Totale woonlasten€695
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Nieuwediep.

Stel: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Aa en Hunze. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €269.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €269.000 x 0,1191% = €320.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Nieuwediep? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Nieuwediep nu precies werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te checken of het al bekend is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Nieuwediep. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit stuk dient als onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Check of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan referentiewoningen. Controleer of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat kan voorkomen doordat ze gerenoveerd zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Dikwijls kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Daar vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je vindt daar direct ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het samengestelde taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In deze tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€262.0006,1%
2019€247.0007,4%
2018€230.0003,1%
2017€223.0002,3%
2016€218.0000,0%
2015€218.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Aa en Hunze.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-nieuwediep-9512

Woningtaxatie in Nieuwediep

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Nieuwediep kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Nieuwediep komt gemiddeld uit rond de €275. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (maximaal €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de onderstaande lijst check je taxateurs en makelaars in Nieuwediep die jou kunnen ondersteunen met een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Gieterveen, Donderen, Bunne, Winde en Yde.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke eigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderwerpen als: grootte, ligging, onderhoudsniveau, bijgebouwen, bouwjaar, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Nieuwediep. In deze gemeentelijke beschikking lees je de vastgestelde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (begin van het jaar). In deze aanslag staat het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1191% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nieuwediep. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €311.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. verschillende objectkenmerken. Men kijkt naar aspecten als: waar staat de woning, woonoppervlakte, type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Op het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.aaenhunze.nl). In het taxatierapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; type object, bouwjaar, bijgebouwen, grootte van het pand, adresgegevens, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je ook details van transactiecijfers van vergelijkbare huizen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Nieuwediep?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en onderzoek of deze woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Niet vergeten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan gelden er andere belangen. Huizenzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Nieuwediep kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie