WOZ bezwaar Anloo

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in januari, februari of maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de waarde van jouw huis. Middels deze woningwaarde allerlei belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Anloo? Op deze website praten we je bij over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Aa en Hunze begroot jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk deze aanslag goed door te nemen zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt dit zelf doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Anloo 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In het overzicht hieronder vind je verschillende gegevens van de huidige woonlasten in Anloo (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarnaast kun je ook verder lezen over WOZ heffingen.

ProvincieDrenthe
GemeenteAa en Hunze
Postcode9467
Netnummer0592 (+31592)
Gemiddelde WOZ-waarde€262.000
OZB-tarief woningen0,1191%
Gemiddeld betaalde OZB€311
Rioolheffing€168
Afvalstoffenheffing€216
Totale woonlasten€695
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Anloo.

Voorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Aa en Hunze. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €246.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 246.000 x 0,1191% = €293.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Anloo? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het 5-stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Anloo uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het opgestelde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Anloo. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze verslaglegging is de basis van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Analyseer woningwaarde

  Check of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dat kan voorkomen doordat ze gemoderniseerd zijn of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een recent taxatierapport. Hiervoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket platform. Op die website is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het overzicht hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€262.0006,1%
2019€247.0007,4%
2018€230.0003,1%
2017€223.0002,3%
2016€218.0000,0%
2015€218.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Aa en Hunze.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-anloo-9467

Woningtaxatie in Anloo

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Anloo kan je nog sterker maken met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Anloo bedraagt circa €205. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (tot een max. van €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In de tabel hieronder check je taxateurs en makelaars in Anloo die jouw kunnen ondersteunen bij een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Gasteren, Anderen, Eexterzandvoort, Eext en Gasselte.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door feiten zoals: ligging, grootte, type woning, bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Anloo. Op dit aanslagbiljet tref je de verwachte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Als laatste gebruik je dit ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij eigenaar van een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (begin van het jaar). Daarin staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1191% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Anloo. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €311.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald met behulp van openbare data. Hiervoor gebruiken ze zaken zoals: de ligging van de woning, oppervlakte van de kavel, type woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.aaenhunze.nl). In het document zijn allerlei zaken zoals: bijgebouwen, type object, adresgegevens, bouwjaar, grootte van het pand, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag vind je ook marktprijzen van gelijkwaardige woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Anloo?
Bezwaar maken kan binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en beoordeel of de getoonde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij bezwaar aantekenen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Let goed op: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Potentiële kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Anloo kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie