WOZ bezwaar Het Hogeland

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een prijsverwachting van de waarde van een huis. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de woningwaarde te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Het Hogeland? Op wozwaardespecialist.nl bieden wij meer informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Het Hogeland komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is dus slim om hier goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Het Hogeland 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande tabel geven we een overview van de huidige woonlasten in Het Hogeland waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform bekijk je ook informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieGroningen
GemeenteHet Hogeland
Postcode9984
Netnummer0596 (+31596)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,1714%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€259
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€829
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Het Hogeland.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Het Hogeland. De WOZ-waarde bedraagt op €248.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €248.000 x 0,1714% = €425.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start met de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Het Hogeland? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Het Hogeland aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het eenvoudige taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Het Hogeland. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit stuk is feitelijk een onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Check woningprijs

  Controleer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Weeg af of deze woonruimtes dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat kan voorkomen doordat ze een gunstige ligging hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgevoerde woningtaxatie. Voor het gemak raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om te reageren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via het officiële WOZ-waardeloket. Op dit platform vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatieverslag is te vinden hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0006,1%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Het Hogeland.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-het-hogeland-9984

Woningtaxatie in Het Hogeland

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Het Hogeland kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om in het gelijk gesteld te worden. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Het Hogeland bedraagt circa €250. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (maximaal €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In de volgende tabel vind je taxateurs en makelaars in Het Hogeland die jou kunnen ondersteunen met een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Delfzijl, Loppersum, Appingedam, Achtkarspelen en Westerkwartier.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk woonobject ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. kenmerken zoals: ligging, grootte, type woning, bijgebouwen, oppervlakte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Het Hogeland. In deze documenten lees je de huidige woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Je vindt daarin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1714% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Het Hogeland. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €298.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
Deze waarde wordt berekend a.d.h.v. modelmatige waardebepaling. Zo wordt er gekeken naar feiten zoals: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.hethogeland.nl). In dit document beschrijven ze actuele gegeven als: kadastrale gegevens, adresgegevens, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, type object, bijgebouwen. In het taxatieverslag vind je ook prijzen van gelijkwaardige woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Het Hogeland?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en bekijk of de woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Het Hogeland heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

 • WOZ bezwaar Warffum
 • WOZ bezwaar Kantens
 • WOZ bezwaar Eppenhuizen
 • WOZ bezwaar Zandeweer
 • WOZ bezwaar Stitswerd
 • WOZ bezwaar Warfhuizen
 • WOZ bezwaar Eenrum
 • WOZ bezwaar Pieterburen
 • WOZ bezwaar Westernieland
 • WOZ bezwaar Ulrum
 • WOZ bezwaar Houwerzijl
 • WOZ bezwaar Zoutkamp
 • WOZ bezwaar Vierhuizen
 • WOZ bezwaar Lauwersoog
 • WOZ bezwaar Kloosterburen
 • WOZ bezwaar Hornhuizen
 • WOZ bezwaar Eemshaven
 • WOZ bezwaar Uithuizen
 • WOZ bezwaar Uithuizermeeden
 • WOZ bezwaar Roodeschool
 • WOZ bezwaar Oudeschip
 • WOZ bezwaar Oosternieland
 • WOZ bezwaar Oldenzijl
 • WOZ bezwaar Usquert
 • WOZ bezwaar Baflo
 • WOZ bezwaar Tinallinge
 • WOZ bezwaar Rasquert
 • WOZ bezwaar Den Andel
 • WOZ bezwaar Saaxumhuizen
 • WOZ bezwaar Onderdendam
 • WOZ bezwaar Mensingeweer
 • WOZ bezwaar Schouwerzijl
 • WOZ bezwaar Wehe-den Hoorn
 • WOZ bezwaar Zuurdijk
 • WOZ bezwaar Leens
 • WOZ bezwaar Sauwerd
 • WOZ bezwaar Winsum
 • WOZ bezwaar Wetsinge
 • WOZ bezwaar Adorp
 • WOZ bezwaar Zuidwolde
 • Plaats een reactie