WOZ bezwaar Leens

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ wil zeggen een schatting van de waarde van jouw huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de verplichte OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Leens? Hier lees je praktische info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Het Hogeland raamt ieder jaar de waarde van jouw woning.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is essentieel om hier goed naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Leens 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de tabel hieronder geven we een overview van de huidige woonlasten in Leens (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina lees je ook meer informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieGroningen
GemeenteHet Hogeland
Postcode9965
Netnummer0595 (+31595)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,1714%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€259
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€829
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Leens.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Het Hogeland. De WOZ-waarde ligt op €245.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €245.000 x 0,1714% = €420.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Leens? Dan kan je formeel bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het praktisch stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Leens precies in z’n werk gaat.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gebruikte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Leens. Meestal kan dit alleen met DigiD. Deze verslaglegging dient als onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek huizenprijs

  Evalueer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woonruimtes in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Een reden kan zijn dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een alternatieve taxatie. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Dikwijls kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Met deze zoekfunctie kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je bekijkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de tabel hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0006,1%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Het Hogeland.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-leens-9965

Woningtaxatie in Leens

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Leens kan je nog sterker maken met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Leens bedraagt circa €220. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In het schema hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Leens die professionele hulp bieden bij een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Zuurdijk, Wehe-den Hoorn, Schouwerzijl, Mensingeweer en Onderdendam.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderwerpen als: ligging, bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning, oppervlakte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Leens. In deze gemeentelijke beschikking vind je de actuele woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je gebruikt ze ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In dit document vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1714% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Leens. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €298.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt opgesteld d.m.v. een speciaal model. Ze onderzoeken feiten als: de ligging van de woning, grondoppervlakte van het perceel, het soort woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht rondom je huis. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.hethogeland.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: bouwjaar, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, type object, grootte van het pand, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag vind je tevens prijzen van referentieobjecten die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Leens?
De bezwaarprocedure kan je starten in een termijn van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en check of de referentiewoningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Niet vergeten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Potentiële kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Leens zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie