WOZ bezwaar Kloosterburen

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen rond januari, februari en maart de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van jouw woning. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals met name de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Kloosterburen? Hieronder praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Het Hogeland maakt elk jaar een schatting van de waarde van jouw woning.
 • Middels deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is essentieel om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Kloosterburen 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel geven we een overzicht met de hedendaagse woonlasten in Kloosterburen (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij bekijk je ook informatie over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieGroningen
GemeenteHet Hogeland
Postcode9977
Netnummer0595 (+31595)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,1714%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€259
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€829
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Kloosterburen.

Stel je voor: je hebt een koopwoning in de gemeente Het Hogeland. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €255.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 255.000 x 0,1714% = €437.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Kloosterburen? Je kunt dan bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het bijgaande vijfstappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Kloosterburen uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of het al bekend is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gebruikte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Kloosterburen. Meestal kan dit alleen met DigiD. Dit verslag is de basis van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Check woningprijs

  Bekijk of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met 1 of meer vergelijkbare woningen. Ga na of deze woonhuizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een alternatieve taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Hier vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je ziet hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het opgestelde taxatieverslag is te vinden hoe de waarde precies bepaald is. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de volgende tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0006,1%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Het Hogeland.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-kloosterburen-9977

Woningtaxatie in Kloosterburen

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Kloosterburen kan je extra kracht bijzetten met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Kloosterburen ligt zo rond de €195. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (maximaal €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In het overzicht hieronder vind je taxateurs en makelaars in Kloosterburen die je kunnen adviseren aangaande een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Lauwersoog, Vierhuizen, Zoutkamp, Houwerzijl en Ulrum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar feiten zoals: oppervlakte, onderhoudsniveau, bouwjaar, grootte, bijgebouwen, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Kloosterburen. In die rapportage bekijk je de geregistreerde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij de bezitter dan een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). Hierin vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1714% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Kloosterburen. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €298.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand aan de hand van beschikbare gegevens. Hiervoor gebruiken ze factoren zoals: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte, onderhoudstoestand en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor betrouwbare woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.hethogeland.nl). In dit PDF-bestand beschrijven ze actuele gegeven als: bijgebouwen, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bouwjaar, type object. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met marktprijzen van referentieobjecten die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Kloosterburen?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een termijn van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en bekijk of de referentie huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je meent dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit kan ervoor zorgen dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Let op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan spelen er meer belangen. Woningzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Kloosterburen heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie