WOZ bezwaar Westernieland

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in januari, februari of maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de standaard OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Westernieland? Hieronder bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Het Hogeland raamt ieder jaar de marktwaarde van een object.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is zeer belangrijk de aanslag kritisch te bekijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Westernieland 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het onderstaande overzicht verstrekken we een kostenraming van de gemiddelde woonlasten in Westernieland op basis van een meerpersoonshuishouden. Eveneens bekijk je ook informatie over WOZ belastingen.

ProvincieGroningen
GemeenteHet Hogeland
Postcode9969
Netnummer0595 (+31595)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,1714%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€259
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€829
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Westernieland.

Stel: je hebt een koopwoning in de gemeente Het Hogeland. De WOZ-waarde is vastgesteld op €249.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €249.000 x 0,1714% = €427.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Westernieland? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Westernieland uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het basis-taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Westernieland. Doorgaans is een DigiD account vereist. Dit verslag is de basis van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Controle huizenprijs

  Evalueer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Evalueer of deze objecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dit kan zijn omdat ze een gunstige ligging hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een recent taxatierapport. Hiervoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. In sommige gevallen volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Op deze site kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het opgestelde taxatieverslag is te vinden hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de volgende tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0006,1%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Het Hogeland.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-westernieland-9969

Woningtaxatie in Westernieland

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Westernieland kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Westernieland komt gemiddeld uit rond de €195. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Westernieland die professionele hulp bieden bij een officieel taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Pieterburen, Eenrum, Warfhuizen, Leens en Zuurdijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar thema’s als: ligging, grootte, onderhoudsniveau, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Westernieland. In deze aanslag lees je de actuele woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Als laatste gebruik je dit ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Op het aanslagbiljet vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1714% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Westernieland. Een gemiddelde woning betaalt €298.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend a.d.h.v. modelmatige waardebepaling. Hiervoor gebruiken ze factoren als: de ligging van het huis, de oppervlakte, onderhoudsstaat en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de regio. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.hethogeland.nl). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; type object, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bijgebouwen, bouwjaar, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag vind je tevens verkoopgegevens van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Westernieland?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een termijn van 6 weken na dagtekening van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en bekijk of de getoonde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan spelen er meer belangen. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Westernieland maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie