WOZ bezwaar Uithuizermeeden

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Uithuizermeeden? Op dit portaal vertellen we je precies de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Het Hogeland calculeert jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar aantekenen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Uithuizermeeden 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de bijgaande tabel verstrekken we een kostenraming van de verschillende woonlasten in Uithuizermeeden (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal kun je ook verder lezen over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieGroningen
GemeenteHet Hogeland
Postcode9982
Netnummer0595 (+31595)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,1714%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€259
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€829
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Uithuizermeeden.

Stel je voor: je woont in een koophuis in de gemeente Het Hogeland. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €259.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €259.000 x 0,1714% = €444.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Uithuizermeeden? Dan kan je formeel bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In ons handige stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Uithuizermeeden werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het eenvoudige taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Uithuizermeeden. Doorgaans is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze verslaglegging is een toelichting op de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek marktprijs

  Check of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met 1 of meer vergelijkbare woningen. Check of deze woonruimtes inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit kan zijn omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van betonrot.

 4. Bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een compleet taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. In sommige gevallen kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het oneens? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je 24/7 inzien via wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de volgende tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0006,1%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Het Hogeland.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-uithuizermeeden-9982

Woningtaxatie in Uithuizermeeden

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Uithuizermeeden komt nog beter over met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Uithuizermeeden ligt om en nabij de €245. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, deze is maximaal €242.

Vind en vergelijk taxateurs
Hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Uithuizermeeden die je kunnen helpen aan een taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Uithuizen, Eemshaven, Hornhuizen, Kloosterburen en Lauwersoog.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken zoals: ligging, grootte, bouwjaar, bijgebouwen, type woning, oppervlakteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Uithuizermeeden. In deze gemeentelijke beschikking tref je een indicatie van de woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je treft hierin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1714% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Uithuizermeeden. Een gemiddelde woning betaalt €298.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt opgesteld met behulp van modelmatige waardebepaling. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen zoals: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte, onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden in het WOZ-loket van de gemeente (www.hethogeland.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In dit taxatieverslag bekijk je ook transactiecijfers van referentieobjecten die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Uithuizermeeden?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een periode van 6 weken na dagtekening van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en check of de vergelijkbare huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit kan ervoor zorgen dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Opmerking: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Uithuizermeeden maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie