WOZ bezwaar Eenrum

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ betekent: een verwachte marktwaarde van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals met name de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Eenrum? Hieronder praten we je bij over wat je moet doen.

 • De gemeente Het Hogeland calculeert jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is zeer belangrijk deze aanslag goed door te nemen zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je hiertegen bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Eenrum 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel verschaffen we een overview van de hedendaagse woonlasten in Eenrum (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze website tref je ook handige informatie over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieGroningen
GemeenteHet Hogeland
Postcode9967
Netnummer0595 (+31595)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,1714%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€259
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€829
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Eenrum.

Stel je voor: je hebt een eigen woning in de gemeente Het Hogeland. De WOZ-waarde is vastgesteld op €247.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €247.000 x 0,1714% = €423.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Eenrum? Dan kan je formeel bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In onderstaande stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Eenrum uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of bezoek wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het samengestelde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Eenrum. Doorgaans moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Het document bevat kenmerken die van belang zijn voor de geregistreerde woningwaarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Ga naar of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan referentiewoningen. Weeg af of deze woonhuizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een recent taxatierapport. Voor het gemak is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te beslissen. Ben je het oneens? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je 24/7 inzien via www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine is iedere openbare woning op te zoeken. Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport staat hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0006,1%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Het Hogeland.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-eenrum-9967

Woningtaxatie in Eenrum

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Eenrum zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Eenrum komt gemiddeld uit rond de €190. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, deze is maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In het schema hieronder check je taxateurs en makelaars in Eenrum die betrouwbare service bieden voor een erkend taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Warfhuizen, Leens, Zuurdijk, Wehe-den Hoorn en Schouwerzijl.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. Deze WOZ-waarde geldt als input voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken zoals: oppervlakte, type woning, grootte, bouwjaar, bijgebouwen, onderhoudsniveau en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat is een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Eenrum. In dit document tref je de ingeschatte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Als laatste gebruik je dit ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij een woning of stuk grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1714% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Eenrum. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €298.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand aan de hand van modelmatige waardebepaling. Ze onderzoeken zaken als: waar staat de woning, de inhoud van de woning, het soort woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de nabije omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Op het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.hethogeland.nl). In dit PDF-bestand zijn diverse zaken opgenomen zoals: adresgegevens, grootte van het pand, type object, kadastrale gegevens, bouwjaar, bijgebouwen. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens marktprijzen van vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Eenrum?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en vergelijk of de aangehaalde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je meent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Aandachtspunt: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Eenrum kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie