WOZ bezwaar Baflo

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je in januari, februari of maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ bedoelen we een inschatting van de waarde van jouw woning. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de woningwaarde te hoog en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Baflo? Op wozwaardespecialist.nl geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Het Hogeland calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om hier goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar aantekenen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Baflo 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de onderstaande lijst check je een indicatie van de huidige woonlasten in Baflo (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl kun je ook verder lezen over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieGroningen
GemeenteHet Hogeland
Postcode9953
Netnummer0595 (+31595)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,1714%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€259
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€829
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Baflo.

Stel je voor: je hebt een koopwoning in de gemeente Het Hogeland. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €235.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €235.000 x 0,1714% = €403.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Baflo? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Baflo uitgevoerd kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. De beschikking bekijken

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag openen

  Het taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Baflo. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit stuk ligt ten grondslag aan de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Controle woningprijs

  Weeg af of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze woningen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Onder andere doordat ze groter zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgebreide taxatie. Hiervoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het oneens? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op dit platform vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag van de overheid wordt meer precies omschreven hoe de waarde precies bepaald is. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0006,1%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Het Hogeland.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-baflo-9953

Woningtaxatie in Baflo

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Baflo kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Baflo bedraagt circa €255. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, maar een plafond van €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de bijgaande tabel check je taxateurs en makelaars in Baflo die je kunnen adviseren aangaande een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Borgsweer, Termunterzijl, Termunten, Woldendorp en Wagenborgen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten zoals: bijgebouwen, bouwjaar, type woning, ligging, onderhoudsniveau, grootte en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat is een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Baflo. In dit document staan de geregistreerde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning of stuk grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In dit document vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1714% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Baflo. Een gemiddelde woning betaalt €298.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van verschillende objectkenmerken. Ze onderzoeken onderdelen als: waar staat de woning, oppervlakte van de kavel, het soort woning en 1 of meer vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je downloaden in het WOZ-loket van de gemeente (www.hethogeland.nl). In het taxatierapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; grootte van het pand, adresgegevens, bouwjaar, type object, bijgebouwen, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag vind je tevens verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Baflo?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 30 werkdagen na datum van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en controleer of de getoonde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Disclaimer: ga je jouw woning verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Baflo zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie