WOZ bezwaar Onderdendam

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je in het eerste kwartaal van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ wordt bedoeld: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Middels deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen Zoals de jaarlijkse OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Onderdendam? Hier lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Het Hogeland begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is aan te raden daar aandachtig naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ niet klopt dan kan je een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Onderdendam 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder bieden we een indicatie van de gemiddelde woonlasten in Onderdendam (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl vind je ook meer informatie over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieDrenthe
GemeenteHet Hogeland
Postcode9959
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,1714%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€259
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€829
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Onderdendam.

Voorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Het Hogeland. De WOZ-waarde is vastgesteld op €240.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €240.000 x 0,1714% = €411.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Onderdendam? Je kunt een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het bijgaande vijfstappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Onderdendam uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Onderdendam. Doorgaans is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk is feitelijk een onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningprijs

  Ga naar of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met 1 of meer vergelijkbare woningen. Check of deze woonruimtes inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een gunstige ligging hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het maken van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een professionele woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Soms kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je treft hier ook de waarde van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het persoonlijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de volgende tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0006,1%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Het Hogeland.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-onderdendam-9959

Woningtaxatie in Onderdendam

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Onderdendam zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Onderdendam bedraagt circa €245. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vinden
In de bijgaande tabel check je taxateurs en makelaars in Onderdendam die jou kunnen ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Saaxumhuizen, Den Andel, Rasquert, Tinallinge en Baflo.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke eigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken als: grootte, ligging, oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat is de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Onderdendam. Op dit aanslagbiljet vind je de vastgestelde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Ben jij eigenaar van een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). In deze aanslag staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1714% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Onderdendam. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €298.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald op basis van modelmatige waardebepaling. De gemeente verwerkt thema’s zoals: ligging van het perceel, de inhoud van de woning, onderhoudstoestand en 1 of meer vergelijkbare woningen in de omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de juiste woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.hethogeland.nl). In het rapport beschrijven ze actuele gegeven als: bijgebouwen, bouwjaar, adresgegevens, grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Onderdendam?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en vergelijk of deze woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je kunt aantonen dat de WOZ niet juist is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de waarde bijstelt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Niet vergeten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Onderdendam kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie