WOZ bezwaar Achtkarspelen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in januari, februari of maart de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een inschatting van de waarde van jouw woning. A.d.h.v. de woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals met name de OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Achtkarspelen? Op deze website bieden wij meer informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Achtkarspelen begroot jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Middels deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is essentieel om hiervan op de hoogte te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Achtkarspelen 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In deze tabel verstrekken we een overview van de gemiddelde woonlasten in Achtkarspelen (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast bekijk je ook informatie over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieFriesland
GemeenteAchtkarspelen
Postcode9873
Netnummer0512 (+31512)
Gemiddelde WOZ-waarde€194.000
OZB-tarief woningen0,1563%
Gemiddeld betaalde OZB€302
Rioolheffing€167
Afvalstoffenheffing€335
Totale woonlasten€804
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Achtkarspelen.

Voorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Achtkarspelen. De WOZ-waarde bedraagt op €239.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €239.000 x 0,1563% = €374.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Achtkarspelen? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Achtkarspelen nu precies werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het opgestelde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Achtkarspelen. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit stuk is een toelichting op de geregistreerde woningwaarde.

 3. Check huizenprijs

  Check of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Check of deze gebouwen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit kan zijn omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een extra taxatie. Daarvoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de gelegenheid om jou een reactie te geven. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket. Op dit platform kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de volgende tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€194.0006,6%
2019€182.0006,4%
2018€171.0004,3%
2017€164.0002,5%
2016€160.0000,0%
2015€160.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Achtkarspelen.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-achtkarspelen-9873

Woningtaxatie in Achtkarspelen

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Achtkarspelen kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Achtkarspelen ligt zo rond de €200. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding (maximaal €242).

Lokale taxateurs vergelijken
Hieronder check je taxateurs en makelaars in Achtkarspelen die je mogelijk kunnen helpen met een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Westerkwartier, Groningen, Westerwolde, Oldambt en Pekela.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke eigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s zoals: bijgebouwen, oppervlakte, bouwjaar, ligging, type woning, grootte en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat is een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Achtkarspelen. In deze aanslag vind je de ingeschatte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij zelf een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1563% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Achtkarspelen. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €302.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld aan de hand van een speciaal model. Men kijkt naar factoren zoals: plek van de woning, de oppervlakte, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de wijk. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor betrouwbare woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien via de site van de gemeente (www.achtkarspelen.nl). In het taxatieverslag staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, type object, kadastrale gegevens, bouwjaar, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens koopsommen van referentieobjecten die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Achtkarspelen?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en bekijk of de aangehaalde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde wordt verminderd. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Vergeet niet: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Achtkarspelen zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

 • WOZ bezwaar Stroobos
 • WOZ bezwaar Gerkesklooster
 • WOZ bezwaar Harkema
 • WOZ bezwaar Surhuizum
 • WOZ bezwaar Augustinusga
 • WOZ bezwaar Buitenpost
 • WOZ bezwaar Twijzel
 • WOZ bezwaar Twijzelerheide
 • WOZ bezwaar Kootstertille
 • WOZ bezwaar Drogeham
 • WOZ bezwaar Surhuisterveen
 • WOZ bezwaar Boelenslaan
 • Plaats een reactie