WOZ bezwaar Warffum

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Middels deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Warffum? Hier vertellen we je precies de te nemen stappen.

 • De gemeente Het Hogeland beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van het woonhuis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is essentieel om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Warffum 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder tref je een kostenraming van de verschillende woonlasten in Warffum (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal tref je ook handige informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieGroningen
GemeenteHet Hogeland
Postcode9989
Netnummer0595 (+31595)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,1714%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€259
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€829
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Warffum.

Stel je voor: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Het Hogeland. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €266.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €266.000 x 0,1714% = €456.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Warffum? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Warffum nu precies werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het opgestelde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Warffum. Gewoonlijk kan dit alleen met DigiD. Dit stuk draagt bij aan de berekening van de waardebepaling.

 3. Check marktwaarde

  Evalueer of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Weeg af of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit kan zijn omdat ze groter zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Maak bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. In sommige gevallen kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze bekijk je eenvoudig via wozwaardeloket.nl. Daar kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je vindt daar direct ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe deze waarde zijn afgeleid. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de tabel hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0006,1%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Het Hogeland.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-warffum-9989

Woningtaxatie in Warffum

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Warffum kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om in het gelijk gesteld te worden. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Warffum ligt om en nabij de €265. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (maximaal €242).

Lokale taxateur zoeken
In de tabel hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Warffum die je kunnen adviseren aangaande een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Usquert, Zijldijk, Oldenzijl, Oosternieland en Oudeschip.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. kenmerken zoals: bouwjaar, grootte, type woning, oppervlakte, onderhoudsniveau, bijgebouwen en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Warffum. In deze documenten bekijk je de verwachte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning in bezit? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (gereed in februari). In deze aanslag staat het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1714% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Warffum. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €298.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt vastgesteld a.d.h.v. openbare data. Hiervoor gebruiken ze factoren als: ligging, oppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de nabije omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.hethogeland.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; kadastrale gegevens, grootte van het pand, type object, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je tevens koopsommen van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Warffum?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 30 werkdagen na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en ga na of de referentie huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je meent dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de woningwaarde herziet. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Opmerking: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Geïnteresseerden checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Warffum kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie