WOZ bezwaar Den Andel

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een geschatte marktprijs van een woning. Middels deze woningwaarde allerlei belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Den Andel? Hieronder bieden wij meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Het Hogeland beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk hier goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ niet klopt dan kan je een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Den Andel 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? Hieronder verschaffen we een samenvatting van de huidige woonlasten in Den Andel van een meerpersoonshuishouden. Daarbij bekijk je ook informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieGroningen
GemeenteHet Hogeland
Postcode9956
Netnummer0595 (+31595)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,1714%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€259
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€829
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Den Andel.

Voorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Het Hogeland. De WOZ-waarde is vastgesteld op €238.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €238.000 x 0,1714% = €408.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Den Andel? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het praktisch stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Den Andel precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht op de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Den Andel. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze verslaglegging is een toelichting op de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Beoordeling marktwaarde

  Controleer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met 1 of meer vergelijkbare woningen. Check of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit kan zijn omdat ze een beter uitzicht hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgebreide taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via wozwaardeloket.nl. Daar kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport staat hoe de waarde tot stand komt. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de tabel hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0006,1%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Het Hogeland.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-den-andel-9956

Woningtaxatie in Den Andel

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Den Andel kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Den Andel komt gemiddeld uit rond de €205. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding (dit ligt maximaal op €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
Hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Den Andel die je kunnen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Rasquert, Tinallinge, Baflo, Borgsweer en Termunterzijl.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderwerpen zoals: onderhoudsniveau, bouwjaar, oppervlakte, bijgebouwen, grootte, type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat is de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Den Andel. Op dit aanslagbiljet vind je een indicatie van de woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). In deze aanslag staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1714% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Den Andel. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €298.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld op basis van beschikbare gegevens. Ze onderzoeken onderwerpen zoals: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je de beschikking in de bus hebt gekregen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Dit document vind je via de online omgeving van de gemeente (www.hethogeland.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: kadastrale gegevens, adresgegevens, type object, grootte van het pand, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopprijzen van referentieobjecten die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Den Andel?
Het bezwaar maken moet binnen 30 werkdagen na de datum van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en ga na of de vergelijkbare huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het vermoeden hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde wordt verminderd. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Opmerking: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Huizenzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Den Andel zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie