WOZ bezwaar Houwerzijl

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. WOZ houdt in: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Houwerzijl? Op wozwaardespecialist.nl praten we je bij over de te nemen stappen.

 • De gemeente Het Hogeland begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Houwerzijl 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel verstrekken we een indicatie van de hedendaagse woonlasten in Houwerzijl (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast vind je ook meer informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieGroningen
GemeenteHet Hogeland
Postcode9973
Netnummer0595 (+31595)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,1714%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€259
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€829
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Houwerzijl.

Stel: je woont in een koophuis in de gemeente Het Hogeland. De WOZ-waarde is vastgesteld op €251.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €251.000 x 0,1714% = €430.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Houwerzijl? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het volgende stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Houwerzijl nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente valt in januari, februari of maart op de mat. Of bezoek wozwaardeloket.nl om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het beknopte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Houwerzijl. Gewoonlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Het document bevat kenmerken die van belang zijn voor de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle woningprijs

  Beoordeel of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Evalueer of deze gebouwen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Een reden kan zijn dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgevoerde woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Soms kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Hier zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je vindt daar direct ook de waarde van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0006,1%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Het Hogeland.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-houwerzijl-9973

Woningtaxatie in Houwerzijl

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Houwerzijl kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Houwerzijl bedraagt circa €275. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de tabel hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Houwerzijl die je kunnen helpen aan een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Ulrum, Westernieland, Pieterburen, Eenrum en Warfhuizen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar zaken zoals: bouwjaar, type woning, bijgebouwen, oppervlakte, ligging, grootte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Houwerzijl. In die rapportage tref je de verwachte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij een woning of stuk grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Hierin vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1714% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Houwerzijl. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €298.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt opgesteld met behulp van modelmatige waardebepaling. Ze onderzoeken zaken zoals: plek van de woning, de inhoud van de woning, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.hethogeland.nl). In het document vermelden ze relevante details zoals: bijgebouwen, type object, grootte van het pand, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens transactiecijfers van andere vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Houwerzijl?
Het bezwaar maken moet binnen 30 werkdagen na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en controleer of de vergelijkbare woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je vermoedt de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de woningwaarde herziet. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je goed nadenken. Woningzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Houwerzijl kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie