WOZ bezwaar Stitswerd

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. WOZ houdt in: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Op basis van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals met name de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Stitswerd? Hieronder bieden wij meer informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Het Hogeland maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk dit goed in de gaten te houden zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit is privé te regelen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Stitswerd 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In deze tabel vind je een indicatie van de hedendaagse woonlasten in Stitswerd op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform tref je ook handige informatie over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieGroningen
GemeenteHet Hogeland
Postcode9999
Netnummer0595 (+31595)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,1714%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€259
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€829
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Stitswerd.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Het Hogeland. De WOZ-waarde ligt op €274.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €274.000 x 0,1714% = €470.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Stitswerd? Je kunt dan bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In ons handige stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Stitswerd uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je rond januari, februari en maart. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beschikbare taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Stitswerd. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Dit verslag dient als onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Check huizenprijs

  Ga naar of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze gebouwen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Een reden kan zijn dat ze veel meer oppervlak hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Hiervoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Op deze site kun je elke woning opzoeken. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatierapport wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0006,1%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Het Hogeland.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-stitswerd-9999

Woningtaxatie in Stitswerd

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Stitswerd kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Stitswerd komt gemiddeld uit rond de €230. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Stitswerd die professionele hulp bieden bij een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Zandeweer, Eppenhuizen, Kantens, Toornwerd en Westerwijtwerd.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van aspecten zoals: oppervlakte, bouwjaar, type woning, ligging, grootte, bijgebouwen en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Stitswerd. Op dit aanslagbiljet bekijk je de geregistreerde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Staat de woning op jouw naam? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (begin van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1714% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Stitswerd. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €298.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt vastgesteld door middel van openbare data. Er wordt ingezoomd op kenmerken als: de ligging van het huis, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum rondom je huis. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Als je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen via het belastingloket van de gemeente (www.hethogeland.nl). In het rapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: bouwjaar, adresgegevens, grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen. In het taxatieverslag vind je ook details van verkoopprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Stitswerd?
Je dient bezwaar te maken binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en weeg af of de referentie huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je meent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Disclaimer: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Stitswerd zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie