WOZ bezwaar Uithuizen

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kan men verschillende heffingen opleggen zoals met name de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Uithuizen? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Het Hogeland komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is verstandig om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Uithuizen 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? Hieronder bieden we verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Uithuizen (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op deze website bekijk je ook informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieGroningen
GemeenteHet Hogeland
Postcode9981
Netnummer0595 (+31595)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,1714%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€259
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€829
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Uithuizen.

Stel je voor: je hebt een eigen woning in de gemeente Het Hogeland. De WOZ-waarde bedraagt op €258.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €258.000 x 0,1714% = €442.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Uithuizen? Je kunt dan bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het 5-stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Uithuizen precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je doorgaans in januari of februari. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag openen

  Het eenvoudige taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Uithuizen. Doorgaans moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit verslag is een toelichting op de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Controle woningprijs

  Weeg af of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Weeg af of deze objecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze groter zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een recent taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatierapport kun je vinden op welke manier de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de bijgaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0006,1%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Het Hogeland.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-uithuizen-9981

Woningtaxatie in Uithuizen

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Uithuizen kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning een lagere marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Uithuizen ligt rond de €215. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de bijgaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Uithuizen die professionele hulp bieden bij een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Eemshaven, Hornhuizen, Kloosterburen, Lauwersoog en Vierhuizen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van factoren als: onderhoudsniveau, oppervlakte, type woning, bouwjaar, grootte, bijgebouwen en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat is de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Uithuizen. In deze aanslag check je de verwachte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij zelf een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je vindt daarin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1714% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Uithuizen. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €298.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt opgesteld op basis van beschikbare gegevens. Er wordt ingezoomd op onderdelen zoals: waar staat de woning, de inhoud van de woning, onderhoudsstaat en 1 of meer vergelijkbare woningen in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen via het belastingloket van de gemeente (www.hethogeland.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, type object, grootte van het pand, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkoopcijfers van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Uithuizen?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en ga na of de referentiewoningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar aantekenen. Dit kan ervoor zorgen dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Huizenzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Uithuizen heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie