WOZ bezwaar Zoutkamp

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in januari, februari of maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ houdt in: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals met name de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Zoutkamp? Op deze pagina praten we je bij over de te nemen stappen.

 • De gemeente Het Hogeland beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van jouw woning.
 • Middels deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • We raden altijd aan om daar aandachtig naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Zoutkamp 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel check je een samenvatting van de verschillende woonlasten in Zoutkamp (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Eveneens vind je ook meer informatie over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieGroningen
GemeenteHet Hogeland
Postcode9974
Netnummer0595 (+31595)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,1714%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€259
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€829
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Zoutkamp.

Voorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Het Hogeland. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €252.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €252.000 x 0,1714% = €432.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Zoutkamp? Dan kan je formeel bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het volgende stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Zoutkamp aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te checken of de WOZ al geregistreerd staat. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het zogenaamde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Zoutkamp. Doorgaans kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Beoordeling woningprijs

  Weeg af of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Evalueer of deze gebouwen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat kan voorkomen doordat ze gerenoveerd zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Maak bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een professionele woningtaxatie. Voor het gemak adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je bekijkt hier bovendien de waarde van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag van de overheid wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0006,1%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Het Hogeland.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-zoutkamp-9974

Woningtaxatie in Zoutkamp

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Zoutkamp kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Zoutkamp komt gemiddeld uit rond de €210. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In de bijgaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Zoutkamp die je mogelijk willen helpen aan een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Houwerzijl, Ulrum, Westernieland, Pieterburen en Eenrum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke huizenbezitter krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken zoals: oppervlakte, type woning, bouwjaar, onderhoudsniveau, grootte, bijgebouwen en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat is de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Zoutkamp. In deze documenten staan een indicatie van de woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Hierin vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1714% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zoutkamp. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €298.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van een speciaal model. Er wordt ingezoomd op zaken als: de ligging van het huis, grondoppervlakte, bouwjaar en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.hethogeland.nl). In het taxatieverslag staan belangrijke gegevens zoals: type object, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, adresgegevens, bouwjaar. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook prijzen van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Zoutkamp?
Je dient bezwaar te maken binnen 30 werkdagen na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en ga na of de woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Potentiële kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Zoutkamp heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie