WOZ bezwaar Winsum

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ houdt in: een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en uiteraard het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Winsum? Hier geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Het Hogeland calculeert jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Op basis van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is aan te raden hier scherp op te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Winsum 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande tabel vind je duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Winsum (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal bekijk je ook informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieGroningen
GemeenteHet Hogeland
Postcode9773
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,1714%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€259
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€829
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Winsum.

Kostenberekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Het Hogeland. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €296.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €296.000 x 0,1714% = €507.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Winsum? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Winsum ingediend kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beschikbare taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Winsum. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Beoordeling marktwaarde

  Bekijk of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze woningen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een extra taxatie. Om je snel op te weg te helpen kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om te reageren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit dan bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Op die website vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het opgestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0006,1%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Het Hogeland.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-winsum-9773

Woningtaxatie in Winsum

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Winsum zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Winsum ligt zo rond de €265. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (maximaal €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Winsum die je kunnen adviseren aangaande een officieel taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Sauwerd, Eelderwolde, Paterswolde, Eelde en Glimmen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door feiten als: bouwjaar, ligging, oppervlakte, grootte, type woning, bijgebouwen en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Winsum. In deze gemeentelijke beschikking bekijk je een indicatie van de woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1714% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Winsum. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €298.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde komt tot stand aan de hand van modelmatige waardebepaling. Hiervoor gebruiken ze onderdelen als: de ligging van de woning, woonoppervlakte, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de regio. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.hethogeland.nl). In dit PDF-bestand zijn allerlei zaken zoals: bijgebouwen, grootte van het pand, adresgegevens, bouwjaar, type object, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkooptransacties van vergelijkbare huizen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Winsum?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 30 werkdagen na dagtekening van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en vergelijk of de woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt de WOZ te hoog is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan spelen er meer belangen. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Winsum kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie