WOZ bezwaar Wormerveer

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in januari, februari of maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Gebaseerd op deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Wormerveer? Op deze website praten we je bij over wat je moet doen.

 • De gemeente Zaanstad begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is verstandig om dit goed in de gaten te houden zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar aantekenen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Wormerveer 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel vind je een indicatie van de huidige woonlasten in Wormerveer (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina lees je ook meer informatie over WOZ heffingen.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteZaanstad
Postcode1521
Netnummer075 (+3175)
Gemiddelde WOZ-waarde€255.000
OZB-tarief woningen0,1072%
Gemiddeld betaalde OZB€273
Rioolheffing€284
Afvalstoffenheffing€302
Totale woonlasten€859
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Wormerveer.

Kostenberekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Zaanstad. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €293.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €293.000 x 0,1072% = €314.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de bezwaarcheck en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Wormerveer? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het volgende stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Wormerveer precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht op de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het opgestelde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Wormerveer. Let op: vaak kan dit alleen met DigiD. Het document dient als onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Controle huizenprijs

  Weeg af of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Ga na of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat kan voorkomen doordat ze groter zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een extra taxatie. Om je snel op te weg te helpen kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het opgestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de volgende tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€255.00011,4%
2019€229.00013,9%
2018€201.0009,2%
2017€184.0005,7%
2016€174.0001,8%
2015€171.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Zaanstad.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-wormerveer-1521

Woningtaxatie in Wormerveer

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Wormerveer komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Wormerveer bedraagt circa €260. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Vind en vergelijk taxateurs
In de bijgaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Wormerveer die jou kunnen voorzien van een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Zaandam, de Woude, Starnmeer, Oost-Graftdijk en West-Graftdijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt bepaald door feiten als: bouwjaar, type woning, grootte, oppervlakte, ligging, bijgebouwen en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Wormerveer. In deze documenten tref je de actuele woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1072% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wormerveer. Een gemiddelde woning betaalt €273.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend d.m.v. modelmatige waardebepaling. Zo wordt er gekeken naar factoren zoals: plek van de woning, oppervlakte van de kavel, type woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt rondom je huis. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.zaanstad.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: oppervlakte van het perceel, type object, bouwjaar, grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met transactiecijfers van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Wormerveer?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en controleer of de aangehaalde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je van mening bent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Disclaimer: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Wormerveer zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie