WOZ bezwaar Mensingeweer

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in de eerste 3 maanden van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de waarde van jouw huis. Gebaseerd op deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Mensingeweer? Hier lees je praktische info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Het Hogeland maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is dus slim om de aanslag kritisch te bekijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Mensingeweer 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? Hieronder bieden we een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Mensingeweer (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij tref je ook handige informatie over WOZ-kredieten.

ProvincieGroningen
GemeenteHet Hogeland
Postcode9961
Netnummer0595 (+31595)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,1714%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€259
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€829
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Mensingeweer.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Het Hogeland. De WOZ-waarde is vastgesteld op €241.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €241.000 x 0,1714% = €413.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Mensingeweer? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Mensingeweer ingediend kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Beoordeel de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het zogenaamde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Mensingeweer. Vermoedelijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Het document is de basis van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Bekijk of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Ga na of deze gebouwen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dit komt doorgaans doordat ze een beter uitzicht hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een extra taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om te reageren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via website van het WOZ-waardeloket. Op die website vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het opgestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde precies bepaald is. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het onderstaande overzicht is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0006,1%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Het Hogeland.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-mensingeweer-9961

Woningtaxatie in Mensingeweer

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Mensingeweer kan je extra kracht bijzetten met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Mensingeweer komt gemiddeld uit rond de €275. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vinden
In het overzicht hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Mensingeweer die professionele hulp bieden bij een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio zoals in Onderdendam, Saaxumhuizen, Den Andel, Rasquert en Tinallinge.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderwerpen zoals: bijgebouwen, bouwjaar, grootte, oppervlakte, type woning, ligging en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Mensingeweer. In deze aanslag check je de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Staat de woning op jouw naam? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Daar tref je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1714% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Mensingeweer. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €298.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. objectieve criteria. Men kijkt naar factoren zoals: waar staat de woning, oppervlakte van de kavel, onderhoudstoestand en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van betrouwbare woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.hethogeland.nl). In dit PDF-bestand zijn allerlei zaken zoals: kadastrale gegevens, type object, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkoopprijzen van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Mensingeweer?
Het bezwaar maken moet in een termijn van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Download het taxatieverslag direct en evalueer of deze huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je een bezwaarprocedure starten. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde lager wordt ingeschat. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Disclaimer: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je goed nadenken. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Mensingeweer zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie