WOZ bezwaar Zandeweer

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kan men verschillende heffingen opleggen zoals het OZB tarief en uiteraard het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Zandeweer? Op deze pagina praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Het Hogeland komt elk jaar met een indicatie van de marktprijs van een gebouw.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is essentieel om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Zandeweer 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de bijgaande tabel tref je duidelijke info over de hedendaagse woonlasten in Zandeweer (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarnaast kan je ook meer info vinden over WOZ belastingen.

ProvincieGroningen
GemeenteHet Hogeland
Postcode9997
Netnummer0595 (+31595)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,1714%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€259
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€829
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Zandeweer.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Het Hogeland. De WOZ-waarde is vastgesteld op €273.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €273.000 x 0,1714% = €468.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Zandeweer? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het volgende stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Zandeweer aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Beoordeel de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te checken of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag openen

  Het eenvoudige taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Zandeweer. Gewoonlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit stuk is een toelichting op de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Check of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Weeg af of deze woonhuizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Onder andere doordat ze gemoderniseerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een taxatierapport. Voor het gemak kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Dikwijls kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via wozwaardeloket.nl. Daar is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het gestandaardiseerde taxatierapport is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het onderstaande overzicht vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0006,1%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Het Hogeland.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-zandeweer-9997

Woningtaxatie in Zandeweer

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Zandeweer kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een zeer effectief bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Zandeweer ligt zo rond de €235. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateur zoeken
In de bijgaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Zandeweer die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Eppenhuizen, Kantens, Toornwerd, Westerwijtwerd en Huizinge.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door zaken zoals: ligging, bijgebouwen, grootte, bouwjaar, oppervlakte, type woningen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Zandeweer. In deze documenten staan de vastgestelde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning of stuk grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (begin van het jaar). In deze aanslag staat het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1714% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zandeweer. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €298.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
Deze waarde wordt berekend d.m.v. modelmatige waardebepaling. Ze onderzoeken onderwerpen als: plek van de woning, grondoppervlakte, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Je kunt dit rapport aanvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.hethogeland.nl). In dit document beschrijven ze actuele gegeven als: adresgegevens, grootte van het pand, type object, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je ook details van transactiecijfers van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Zandeweer?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Doorzoek het taxatieverslag online en controleer of de referentie huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Niet vergeten: ga je jouw woning verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Zandeweer heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie