WOZ bezwaar Appingedam

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een geschatte marktprijs van een woning. Middels deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals het OZB tarief maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Appingedam? Op deze website bieden wij meer informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Appingedam begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om hiervan op de hoogte te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Appingedam 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de volgende tabel bekijk je een overview van de recente woonlasten in Appingedam (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina bekijk je ook informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieGroningen
GemeenteAppingedam
Postcode9902
Netnummer0596 (+31596)
Gemiddelde WOZ-waarde€153.000
OZB-tarief woningen0,2426%
Gemiddeld betaalde OZB€371
Rioolheffing€236
Afvalstoffenheffing€277
Totale woonlasten€884
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Appingedam.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Appingedam. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €280.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €280.000 x 0,2426% = €679.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Appingedam? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Appingedam nu precies werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het zogenaamde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Appingedam. Meestal is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit rapport dient als onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Check marktprijs

  Controleer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Check of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze significant verschillen. Dit kan zijn omdat ze veel meer oppervlak hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een extra taxatie. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Soms kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je 24/7 inzien via www.wozwaardeloket.nl. Daar is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd staat hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande lijst vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€153.0005,5%
2019€145.0005,1%
2018€138.0003,0%
2017€134.0001,5%
2016€132.000-1,5%
2015€134.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Appingedam.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-appingedam-9902

Woningtaxatie in Appingedam

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Appingedam komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Appingedam ligt zo rond de €215. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (tot een max. van €242).

Een taxateur in de regio zoeken
Hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Appingedam die jou kunnen ondersteunen met een officieel taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Achtkarspelen, Westerkwartier, Groningen, Westerwolde en Oldambt.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. aspecten als: bijgebouwen, ligging, grootte, type woning, oppervlakte, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat is de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Appingedam. In deze gemeentelijke beschikking staan de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In deze aanslag staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,2426% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Appingedam. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €371.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van verschillende objectkenmerken. Er wordt ingezoomd op onderdelen als: de ligging van het huis, oppervlakte van de kavel, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig actuele woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.appingedam.nl). In het rapport beschrijven ze actuele gegeven als: adresgegevens, bouwjaar, type object, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkooptransacties van referentieobjecten die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Appingedam?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 30 werkdagen na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en check of de aangehaalde huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: wil je jouw woning te koop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Appingedam heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie