WOZ bezwaar Hornhuizen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Onder WOZ verstaan we: een inschatting van de waarde van jouw woning. A.d.h.v. de woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Hornhuizen? Op deze website vind je uitgebreide informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Het Hogeland begroot jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar aantekenen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Hornhuizen 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het overzicht hieronder tref je een indicatie van de verschillende woonlasten in Hornhuizen waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij tref je ook handige informatie over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieGroningen
GemeenteHet Hogeland
Postcode9978
Netnummer0595 (+31595)
Gemiddelde WOZ-waarde€175.000
OZB-tarief woningen0,1714%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€259
Afvalstoffenheffing€271
Totale woonlasten€829
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Hornhuizen.

Voorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Het Hogeland. De WOZ-waarde is vastgesteld op €256.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €256.000 x 0,1714% = €439.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Hornhuizen? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het volgende stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Hornhuizen werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of het al bekend is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het eenvoudige taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Hornhuizen. Let op: vaak is een DigiD account vereist. Het document draagt bij aan de berekening van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Analyseer woningwaarde

  Bekijk of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woningen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze gemoderniseerd zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een compleet taxatierapport. Daarvoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je achterhaalt daar ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport is in te zien op basis waarvan de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€175.0006,1%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Het Hogeland.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-hornhuizen-9978

Woningtaxatie in Hornhuizen

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Hornhuizen kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Hornhuizen is ongeveer €240. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (maximaal €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In de bijgaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Hornhuizen die betrouwbare service bieden voor een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Kloosterburen, Lauwersoog, Vierhuizen, Zoutkamp en Houwerzijl.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken zoals: bouwjaar, bijgebouwen, grootte, oppervlakte, ligging, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Hornhuizen. In deze gemeentelijke beschikking bekijk je een indicatie van de woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Ben jij de bezitter dan een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). Daarin staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1714% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hornhuizen. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €298.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt bepaald d.m.v. beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar onderdelen zoals: de ligging van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), bouwjaar en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum dichtbij jouw woning. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.hethogeland.nl). In het document vermelden ze relevante details zoals: adresgegevens, type object, kadastrale gegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bouwjaar. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopgegevens van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Hornhuizen?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en analyseer of deze huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Niet vergeten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Hornhuizen kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie